Καταργεί την πολιτογράφηση των αλλοδαπών ο Βορίδης

by/ 0 Comments / 4 View / 29/04/2021

Για τρίτη φορά μέσα στους τρεισήμισι μήνες που είναι υπουργός Εσωτερικών ο Μάκης Βορίδης δείχνει αποφασισμένος να διασφαλίσει ότι «δεν θα γίνουν Ελληνες ποτέ» η μεγάλη πλειονότητα των αλλοδαπών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση. Για να καταφέρει να κάνει πράξη το βαθιά αντιδραστικό σύνθημα του πολιτικού χώρου από τον οποίο προέρχεται, ο υπουργός δεν διστάζει να ξηλώσει σημαντικές νομοτεχνικές βελτιώσεις του προκατόχου του, Τάκη Θεοδωρικάκου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια με πολιτογράφηση στη Βουλή τον Οκτώβριο, ύστερα από αντιδράσεις των φορέων και των κοινοβουλευτικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης της εισηγήτριας της Ν.Δ., με την εύγλωττη εξαίρεση της Ελληνικής Λύσης.

Αρχικά το νομοσχέδιο όριζε ότι δικαίωμα στην πολιτογράφηση έχουν μόνο όσοι έχουν σταθερή εργασία και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον ίσο με τις ετήσιες αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη. Μπροστά στις αντιδράσεις ότι τίθενται εισοδηματικά και ταξικά κριτήρια εκτός πραγματικότητας, ο κ. Θεοδωρικάκος κατήργησε τη διάταξη. «Ρυθμίζουμε με μέτρο και λογική ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να δημιουργηθεί και θα καθιστούσε απαγορευτικό για πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που επιθυμούν να γίνουν Ελληνες […]» είχε δηλώσει.

Την περασμένη Πέμπτη ο κ. Βορίδης όχι μόνο επανέφερε τη διάταξη, αλλά ξεπέρασε κάθε όριο αυστηρότητας. Η υπουργική απόφαση που ορίζει τα «τεκμήρια για την οικονομική και κοινωνική ένταξη του αλλοδαπού που αιτείται την ελληνική ιθαγένεια» προβλέπει «ετήσιο εισόδημα που του εξασφαλίζει ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης χωρίς να επιβαρύνει το σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας της χώρας». Επαρκές θεωρείται το ετήσιο εισόδημα υπαλλήλου και εργατοτεχνίτη που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, περίπου 7.800 ευρώ στη σημερινή αγορά εργασίας, προσαυξημένο κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος οικογένειας, με εξαίρεση τα άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία πάνω από 67%, που μπορούν να δηλώνουν εισόδημα προερχόμενο από προνοιακά επιδόματα.

Η υποχρέωση σταθερού εισοδήματος αφορά περίοδο από τρία ως επτά έτη, ανάλογα με το καθεστώς του ενδιαφερόμενου. Συγκεκριμένα: «Για τους αιτούντες που απαιτείται να συμπληρώνουν 3 έτη προηγούμενης νόμιμης διαμονής (πολίτες Ε.Ε., σύζυγοι Ελλήνων πολιτών με τέκνο) πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα και τα 3 αυτά έτη. Για όσους απαιτείται να συμπληρώνουν 7 έτη (πρόσφυγες ή με καθεστώς επικουρικής, όσοι είναι με άδεια ανθρωπιστικών λόγων, επί μακρόν διαμένοντος, δεύτερης γενιάς, δεκαετίας, μέλη οικογένειας Ελλήνων πολιτών) πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα για τουλάχιστον τα τελευταία 5 έτη πριν την υποβολή της αιτήσεως. Για όσους απαιτείται να συμπληρώνουν 12 έτη (όσοι κατέχουν λοιπούς τύπους αδειών διαμονής) πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα για τουλάχιστον τα τελευταία 7 έτη πριν την υποβολή της αιτήσεως(…)».

Εύλογη είναι η αντίδραση της οργάνωσης Generation 2.0 RED, που σημειώνει ότι οι ρυθμίσεις «ξεπέρασαν το πιο κακό σενάριο» και κάνει λόγο για απόφαση «τουλάχιστον κυνική και εξοργιστική». Η οργάνωση υπενθυμίζει την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με την ανεργία στους υπηκόους τρίτων χωρών να εκτοξεύεται στο 28,2%, 13 μονάδες πάνω από την ανεργία των Ελλήνων, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Οπως μάλιστα είχε επισημάνει στην κοινοβουλευτική επιτροπή τον Οκτώβριο η Υπατη Αρμοστεία, το 40% όλων των δηλώσεων εισοδήματος το 2018 δεν κατάφερε να πιάσει το κριτήριο του εισοδήματος ανειδίκευτου εργάτη.

Η Generation 2.0 RED υπογραμμίζει ότι η απόφαση δεν αποκλείει μόνο όσους επιθυμούν να ζητήσουν πολιτογράφηση στο μέλλον, αλλά και τη μεγάλη πλειονότητα όσων έκαναν αίτηση στο παρελθόν πληρώνοντας παράβολο 550 ή 700 ευρώ, καθώς θα κριθούν με το νέο σύστημα.

Πρόκειται για τη δεύτερη λαθροχειρία του υπουργού στον νόμο για την πολιτογράφηση. Με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο στις 14 Απριλίου ο υπουργός κατήργησε άλλη νομοτεχνική βελτίωση του κ. Θεοδωρικάκου, σύμφωνα με την οποία εξαιρούνται από τις γραπτές εξετάσεις πολιτογράφησης όσοι έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς τρεις τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή έχουν πτυχίο ή ανώτερο δίπλωμα ανώτατης εκπαίδευσης. Η απόφαση του κ. Βορίδη κάνει πολύ πιο αυστηρό το κριτήριο, ζητώντας επιτυχή παρακολούθηση και των έξι τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή επιτυχή παρακολούθηση του Δημοτικού και του Γυμνασίου, όπως προέβλεπε η αρχική διάταξη του νομοσχεδίου που καταργήθηκε.

Οι εξετάσεις για την πολιτογράφηση αποτελούν το τρίτο εμπόδιο που βάζει το υπουργείο Εσωτερικών στους ενδιαφερόμενους. Οπως είναι γνωστό, στις ερωτήσεις της τράπεζας θεμάτων περιλαμβάνονται πολλές που απαιτούν γνώσεις υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης και δεν θα μπορούσαν να απαντηθούν από τους περισσότερους Ελληνες, ενώ προάγουν τη στείρα απομνημόνευση και δεν αποδεικνύουν την πραγματική ένταξη των ενδιαφερόμενων στην ελληνική κοινωνία.

«Φαίνεται πως οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που έγιναν τον προηγούμενο Οκτώβριο ήταν μόνο «για τα μάτια του κόσμου», αφού όλες καταργήθηκαν πριν καν εφαρμοστεί το νέο σύστημα. Ετσι, αυτό που πλέον έχουμε είναι ένα σύστημα πολιτογράφησης που μετράει μέχρι τώρα μόνο προσκόμματα. […] Μήπως τελικά το υπουργείο Εσωτερικών, διά της πλαγίας οδού, επιδιώκει την επί της ουσίας κατάργηση της πολιτογράφησης;» αναρωτιέται η οργάνωση.

Efsyn.gr