Καταγγελίες εργαζομένων στην e-food: Γίνε free lancer ή έφυγες

by/ 0 Comments / 0 View / 17/09/2021

«Αγαπητέ Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου (το οποίο προκύπτει από διάφορες αιτίες), εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer. Θα έχεις την ευελιξία να διαμορφώσεις τις ώρες εργασίας σου και να αυξήσεις τις αποδοχές σου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης».

Το παραπάνω μήνυμα έλαβαν σε εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα την Τετάρτη το απόγευμα εργαζόμενοι διανομείς της δημοφιλούς υπηρεσίας ηλεκτρονικών παραγγελιών φαγητού e-food.gr, που απασχολούνται στην εταιρεία με τρίμηνες συμβάσεις. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για εργολαβικούς εργαζόμενους, που προσλαμβάνονται μέσω της εταιρείας ενοικίασης προσωπικού ManPower.

Το θέμα δημοσιοποίησε αρχικά η «Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης», καλώντας τους εργαζόμενους της e-food να μην αποδεχθούν τη μετατροπή των όρων απασχόλησης, από μισθωτή εργασία σε αυτοαπασχόληση και καταγγέλλοντας την εταιρεία για εκβιαστικές πρακτικές.

«Η εταιρεία της e-food αφού μας χρησιμοποίησε εδώ και ένα χρόνο για να εδραιωθεί στην αγορά, αφού δουλέψαμε βάζοντας τις ζωές μας σε κίνδυνο σε ακραίες καιρικές συνθήκες την περίοδο του λοκντάουν, τη διάρκεια του καλοκαιριού όπου πολλοί συνάδελφοι δεν πήραν ούτε άδεια, πετώντας μας το τυράκι των bonus, τώρα μας πετάει κυριολεκτικά στο δρόμο», σημειώνουν και καλούν σε συνέλευση εργαζομένων της e-food τη Δευτέρα στις 10.30 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης «για να αποφασίσουμε δράσεις που θα ακυρώσουν τα σχέδια της εταιρείας».

Αντίστοιχη συνέλευση διανομέων διοργανώνει την Κυριακή στις 12.00 το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ν. Αττικής, στα γραφεία του (Γλάδστωνος 3 Ομόνοια). «Η εταιρεία εκβιάζει τους συναδέλφους διανομείς με χαμηλή αξιολόγηση, με το δίλημμα ή άνεργος ή “συνεργάτης”. Όπου συνεργάτης εννοείται, η εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης που φωτογραφίζει το freelancer, όπου προβλέπεται 6μηνη ορισμένου χρόνου σύμβαση που απαλλάσσει την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα πληρώνοντας με το κομμάτι», καταγγέλλει το Συνδικάτο.

Η είδηση της μετατροπής των «ηρώων της πανδημίας» σε «συνεργάτες» με το ζόρι έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στους χρήστες των κοινωνικών δικτύων, με τo #cancel_efood να έχει ανέβει στην κορυφή με τα δημοφιλέστερα θέματα του twitter στην Ελλάδα (με διπλάσιες αναρτήσεις από το δεύτερο δημοφιλέστερο #Mπογδάνος). Χιλιάδες συνδρομητές της πλατφόρμας δηλώνουν αποφασισμένοι να διαγράψουν την εφαρμογή από τα κινητά και τους υπολογιστές τους και να μην παραγγείλουν ξανά φαγητό από την εταιρεία, αν δεν πάρουν πίσω τις απειλές για μη ανανέωση σύμβασης σε όσους δεν αποδεχθούν την πρόταση της αυτο-απασχόλησης.

efsyn.gr