«Καμπανάκι» για τις μεταλλάξεις και φόβοι για τρίτο κύμα πανδημίας

by/ 0 Comments / 4 View / 01/02/2021

Τη στιγμή που όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας μπαίνουν στο «κόκκινο» και καταγράφηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας και η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κορονοϊού, η ανησυχία μεγαλώνει και οι ειδικοί προειδοποιούν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, την οποία συγκάλεσε ο Βασίλης Κικίλιας, με αντικείμενο το επιχειρησιακό σχέδιο προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Ραγδαία αύξηση των μεταλλάξεων και ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη

Η είδηση που κυριάρχησε χθες ήταν η πρώτη καταγραφή της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής στη χώρα μας, η οποία εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη, αναγκάζοντας τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, να πραγματοποιήσουν ταξίδι-αστραπή. Πρόκειται για κρούσμα σε ιερέα (σύμφωνα με πληροφορίες, σε διάκονο) της μητροπόλεως Νεαπόλεως, ο οποίος φέρεται να λειτουργούσε και σε άλλες περιοχές.

Αν και ο υφυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός («δεν χρειάζεται κανένας λόγος πανικού, ψυχραιμία χρειάζεται και νηφαλιότητα», δήλωσε), οι αρμόδιες αρχές φέρονται ιδιαίτερα προβληματισμένες από το γεγονός αυτό, καθώς μέχρι στιγμής τα εμβόλια που κυκλοφορούν για τη νόσο Covid-19 δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά κατά της συγκεκριμένης παραλλαγής.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 174 δείγματα θετικά και των δύο μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, με τα 173 να σχετίζονται με την βρετανική παραλλαγή.

Σήμερα το πρωί, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μέλος της Επιτροπής Ειδικών, περιέγραψε με άσχημα λόγια την κατάσταση αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο καθολικό lockdown σε περίπτωση αύξησης κρουσμάτων.

Ο κ. Σύψας τόνισε η μετάλλαξη είναι παντού στη χώρα, από την Κρήτη μέχρι και την Βόρεια Ελλάδα.

Για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη μίλησε, χθες, ο καθηγητή και μέλους της επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπου Γώγου για το συγκεκριμένο θέμα. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, δήλωσε ότι για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος δεν έχουμε ακόμη σαφή δεδομένα, προσθέτοντας πως τα δύο εμβόλια που έρχονται (της Johnson&Johnson και της Novavax) έχουν πολύ μικρότερη αποτελεσματικότητα στο συγκεκριμένη παραλλαγή.

«Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55%», είπε και τόνισε πως «υπάρχει πρόβλημα» με το νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Όσον αφορά τα εμβόλιο της Pfizer και της Moderna, ο καθηγητής δήλωσε ότι καλύπτουν το βρετανικό στέλεχος, όμως για τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή «δεν έχουμε τέτοια δεδομένα».

Επίσης, ο καθηγητής κάλεσε τους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι για περισσότερα μεταλλαγμένα κρούσματα, τονίζοντας με νόημα πως είναι σημαντικό να κάνουμε το δυνατόν γρηγορότερα τους εμβολιασμούς.

Efsyn.gr