Καλάβρυτα, 77 χρόνια μετά: Η φρίκη είναι ακόμα ζωντανή

by/ 0 Comments / 5 View / 13/12/2020

Στις 13 Δεκεμβρίου 1943 διεπράχθη το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου της περιόδου της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα – Η επιχείρηση “Καλάβρυτα” γράφτηκε με αίμα στο βιβλίο της ιστορίας.

Η περιοχή που βρίσκεται στα 735 μέτρα του Χελμού, στην ορεινή Αχαΐα, στα 189 χιλιόμετρα από την Αθήνα και τα 77 από την Πάτρα κέρδιζε τις προτιμήσεις σου, για το χιονοδρομικό κέντρο, το φαράγγι του Βουραϊκού, τις λοιπές φυσικές ομορφιές και όχι, δεν θα ξεχάσω να αναφέρω τον Οδοντωτό (φευ). Σε περίπατο σου μπορεί να είδες το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Μπαίνοντας μέσα έρχεσαι σε επαφή με τη φρίκη -μαθαίνεις πώς οι Γερμανοί σκότωσαν μια ολόκληρη γενιά από την περιοχή που όχι μόνο υπάρχει μέχρι σήμερα, αλλά το πιθανότερο είναι πως θα υπάρχει για πάντα, μετά την επιβίωσή της από τη χειρότερη στιγμή της.

Μέχρι σήμερα γίνονται τελετές μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, κάθε 13η του Δεκέμβρη. Έως τότε ουδείς στολίζει για τα Χριστούγεννα, σε μαγαζιά ή σπίτια και μέσω ειδικών τελετών που γίνονται στη μνήμη των θυμάτων, ακούγονται όλα των ανδρών που σκότωσαν οι Ναζί.

News247