Θεσσαλονίκη: Τι έδειξε η έρευνα για την παρουσία κορονοϊού στα αστικά λύματα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Θεσσαλονίκη: Τι έδειξε η έρευνα για την παρουσία κορονοϊού στα αστικά λύματα / 9 View / 14/07/2020

Η διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) έπειτα από έρευνα κατέληξε πως η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα της πόλης έφτασε στα επίπεδα των τελευταίων ημερών του Απριλίου.

 

Το τελευταίο διάστημα εντοπίζονται συνεχώς κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «ορφανά» (δεν συνδέονται δηλαδή με ταξίδια στο εξωτερικό ή άλλα κρούσματα) γεγονός που ανησυχεί τις αρμόδιες αρχές που αναζητούν τόσο τις πηγές μετάδοσης, όσο και τη διασπορά τους.

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες (12/07) εντοπίστηκε κρούσμα κορονοϊού σε ανήλικη παιδική κατασκήνωση που βρίσκεται στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα στην ίδια κατασκήνωση. Πρόκειται για ένα 11χρονο κοριτσάκι που βρισκόταν στον ίδιο θάλαμο με το πρώτο κρούσμα

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι επιδημικές εξάρσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπως η Ξάνθη, η Καστοριά, η Ημαθία κ.ά.

Έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ασυμπτωματικών

Η χρονική εξέλιξη της παρουσίας του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης, όπως αποτυπώνεται στις μετρήσεις του ΑΠΘ, δε συνάδει με την κλινική εικόνα στα νοσοκομεία της πόλης κι έτσι οι επιστήμονες εκτιμούν πως έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ασυμπτωματικών ή μετρίως συμπτωματικών κρουσμάτων στον πληθυσμό της πόλης που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ομάδας του ΑΠΘ, έπειτα από περίπου τρεις εβδομάδες εντός του Μαΐου 2020 μη ανιχνεύσιμης παρουσίας του ιού στα λύματα, η συγκέντρωση του ιού είναι και πάλι ανιχνεύσιμη από αρχές Ιουνίου 2020 και έπειτα. Οι πρόσφατες τιμές συγκέντρωσης του ιού που καταγράφηκαν είναι αντίστοιχες των τιμών στα τέλη Απριλίου 2020, όταν ήταν σε εφαρμογή η καραντίνα. Λόγω της σοβαρότητας της εξέλιξης η ομάδα του ΑΠΘ προχώρησε επαναληπτικές αναλύσεις σε όλα τα δείγματα του Ιουνίου 2020 με τα ίδια αποτελέσματα.

Σταθερά διψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων

Χθες (Δευτέρα), ανακοινώθηκαν 24 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 4 εντοπίστηκαν σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.

Την ίδια ώρα, 12 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων παραμένει στους 193, καθώς δεν ανακοινώθηκε κανένας νέος θάνατος.