Η κυβέρνηση κάνει πίσω για τη λειτουργία των εκκλησιών

by/ 0 Comments / 7 View / 15/12/2020

Όπισθεν ολοταχώς για τη λειτουργία των εκκλησιών τις ημέρες των εορτών φαίνεται ότι κάτι η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι η πανδημία εξακολουθεί να δείχνει τα δόντια της στη χώρα.

 

Έτσι, μετά τις έντονες πιέσεις ιεραρχών, που σε πολλές περιπτώσεις έφτασαν μέχρι και σε ανοιχτές απειλές, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αλλαγή στάσης. Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, όλα δείχνουν ότι τελικά θα ανοίξουν οι εκκλησίες για ατομική λατρεία κατά την περίοδο των εορτών, ενώ αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός πιστών μέσα στους ναούς, ανάλογα με τα τετραγωνικά.

 

Σύμφωνα με το orthodoxia.info:

 

Οι Θείες Λειτουργίες των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων θα τελεσθούν με έως 25 πιστούς στους ενοριακούς και έως 50 πιστούς στους μεγάλους ναούς. Με τους ίδιους κανόνες θα τελεσθεί και η Θ. Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς.

 

Στους ναούς που ο αριθμός των κληρικών το επιτρέπει θα μπορούν να τελεσθούν έως και τρεις Θείες Λειτουργίες ώστε να τριπλασιαστεί ο αριθμός των πιστών που θα μπορέσουν να εκκλησιαστούν.

 

Ο υπολογισμός πιστών ανά ναό θα γίνει με βάση τα τετραγωνικά του κάθε ναού όπως και στο παρελθόν.

 

Η διανομή του αντιδώρου θα γίνεται εκτός ναού.

 

Τις υπόλοιπες ημέρες οι ναοί θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με κλειστές θύρες, θα επιτρέπεται όμως η λεγόμενη «ατομική προσευχή», η επιλογή δηλαδή των πιστών να επισκέπτονται τους ναούς εντός της ημέρας για να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν για λίγα λεπτά.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Στέλιος Πέτσας την περασμένη Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου είχε αναφέρει ότι οι εκκλησίες θα ανοίξουν μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων. «Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και 9 ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως 25 ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας».

 

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ενώ την Τρίτη συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος.

Left.gr