Η κατάσταση στις κλινικές «Ταξιάρχαι» και «Κασταλία»

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η κατάσταση στις κλινικές «Ταξιάρχαι» και «Κασταλία» / 7 View / 25/04/2020

Σοβαρή επιδημία σε μονάδα υγείας χαρακτήρισε ο Σωτήρης Τσιόδρας την κατάσταση που επικρατεί στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, όπου συνολικά έχουν καταγραφεί 34 κρούσματα κορονοϊού, κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία στην Ελλάδα. Τα περιστατικά της ασθένειας αφορούν ασθενείς, επισκέπτες αλλά και προσωπικό της κλινικής, για την οποία όπως και τη νευροψυχιατρική κλινική «Κασταλία» έχει διαταχθεί και είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, 3 ασθενείς πέθαναν και 17 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής.

Επίσης, ολόκληρο το προσωπικό της κλινικής βρίσκεται ήδη σε κατ’ οίκον καραντίνα, ενώ κάθε 2 ή 3 μέρες θα πραγματοποιείται επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος και σε όσους έχουν βρεθεί αρνητικοί στον κορονοϊό.

Όπως εξήγησε πρόκειται για 96 νεφροπαθείς, οι οποίοι «πρέπει να συνεχίσουν την αιμοκάθαρσή τους και να αισθανθούν ότι κάποιος υπάρχει δίπλα τους για να τους βοηθήσει». Πρόσθεσε, επίσης, ότι δόθηκε προφυλακτική αγωγή σε άτομα αυξημένου κινδύνου καθώς και ότι εκπαιδεύτηκε το προσωπικό της κλινικής για τα μέτρα προστασίας μετάδοσης από τον κορονοϊό.

Τέλος είπε ότι σε ευάλωτες ομάδες δίνονται ήδη φάρμακα ως προφυλακτική αγωγή για τον κορονοϊό και πως συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών ασθενών και μη.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι από τα 34 κρούσματα στην κλινική έχουν ιχνηλατηθεί 121 στενές επαφές και τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ωστόσο δεν έχουν εντοπιστεί επαφές με οδηγούς ταξί ή άλλων μέσων. Επίσης, σε καραντίνα βρίσκονται και οι 39 συνεργαζόμενοι γιατροί με την κλινική.

Όσον αφορά τα περιστατικά στη νευροψυχιατρική κλινική «Κασταλία», στο Ελληνικό, όπου επίσης εντοπίστηκαν κρούσματα του Covid-19, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι τα τεστ που έγιναν μέχρι στιγμής είναι αρνητικά και ότι συνεχίζονται οι ιχνηλατήσεις. Πρόσθεσε ότι τα επόμενα 24ωρα θα γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης.

Εισαγγελική έρευνα

Από το πρωί και μετά τις χθεσινές εξελίξεις, αντιμέτωποι με το μικροσκόπιο του εισαγγελέα, αλλά και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας βρίσκονται οι υπεύθυνοι της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι, «Ταξιάρχαι».

Ο διενεργών την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Αντωναράκος, πριν ξεκινήσει να λαμβάνει καταθέσεις μαρτύρων, ζήτησε τους φακέλους των ασθενών της κλινικής, καθώς σύμφωνα με την παραγγελία του προϊσταμένου του Βαγγέλη Ιωαννίδη, αναζητά τυχόν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων, βάσει της νομοθεσίας, για την τήρηση εφαρμογής των μέτρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επίσης, κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας «ξεσκονίζει τα κιτάπια» της κλινικής, προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία και να παραδώσει το σχετικό πόρισμα με τα συμπεράσματά του στον εισαγγελικό λειτουργό, ο οποίος σχηματίζει δικογραφία για την υπόθεση.

Από την έρευνα των επιθεωρητών καταγράφηκαν αρχικές διαπιστώσεις σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας της κλινικής στο Περιστέρι και ιδιαίτερα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού ενώ ζητήθηκαν και σειρά εγγράφων και λοιπών ελεγκτικών πειστηρίων.

Ο έλεγχος διενεργείται αυτεπαγγέλτως σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και όταν ολοκληρωθεί θα συνταχθεί πόρισμα για την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της ΕΑΔ, η ανεξάρτητη αρχή προγραμματίζει ανάλογους ελέγχους και σε άλλες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και ιδιωτικών δομών παροχής υπηρεσιών υγείας με αντικείμενο την αξιολόγηση με τους κανόνες και τα μέτρα αποφυγής διασποράς του ιού.

Η εντολή του Βαγγέλη Ιωαννίδη είναι να ερευνηθεί αν οι υπεύθυνοι των δύο κλινικών παραβίασαν τα μέτρα πρόληψης για τη διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο ορίζεται ότι «όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

  • με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων,
  • με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο,
  • με κάθειρξη έως 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου,
  • με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».