Η ΕΥΠ στην καρδιά του πάρκου Γουδή

by/ 0 Comments / 0 View / 16/11/2021

Η Επιτροπή Αγώνα καταγγέλλει τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ανέγερση ενός νέου κτιρίου ύψους 27 μέτρων και εμβαδού 28.000 τ.μ. που θα στεγάσει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και περιλαμβάνει «δυσμενέστερες πολεοδομικές ρυθμίσεις» και «ασύμβατες χρήσεις γης».

Οι προτεραιότητες είναι… ξεκάθαρες. Σαράντα χρόνια μετά την εποχή που ξεκίνησε η συζήτηση για Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή και ενώ κομμάτια του έχουν χαθεί ως πράσινο και ελεύθεροι χώροι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προωθεί τώρα μέσα στον πυρήνα του την ανέγερση ενός νέου κτιρίου ύψους 27 μέτρων και εμβαδού 28.000 τ.μ. για να στεγάσει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Το καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, σχολιάζοντας την απόφαση που έλαβε το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) τον περασμένο Ιούλιο και περιλαμβάνει «δυσμενέστερες πολεοδομικές ρυθμίσεις» και «ασύμβατες χρήσεις γης», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή είναι μια έκταση περίπου 4.000 στρεμμάτων που σώθηκε από την αστική δόμηση σε οικοδομικά τετράγωνα. Ομως, στα 2.500 στρέμματα έχουν εγκατασταθεί σημαντικές δραστηριότητες, όπως νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, υπουργεία, ερευνητικά κέντρα, ενώ με τα χρόνια επιβλήθηκαν στο εσωτερικό του ολυμπιακές χρήσεις όπως το διαβόητο κτίριο του Μπάντμιντον.

Ιδιοκτησιακά ο χώρος μοιράζεται σε 50 διαφορετικούς φορείς, όπως ανέφερε η τελευταία μελέτη που έγινε το 2012 για τη δημιουργία Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης από τον Οργανισμό της Αθήνας και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Η νομοθετική ρύθμιση του χώρου επιχειρήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα του 2011, που όμως ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2017. Από τότε ξεκίνησαν διαδικασίες για νέο Π.Δ. και στο πλαίσιο αυτό συνεδρίασε το ΚΕΣΥΠΟΘΑ, η απόφαση του οποίου σχολιάζεται από την Επιτροπή Αγώνα. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι:

ΕΥΠ: Προτείνεται επιπλέον δόμηση δίπλα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ η Επιτροπή ζητά να μείνει η έκταση ελεύθερη, παραμένοντας στον πυρήνα του Πάρκου, τη Ζώνη Δ1 του Π.Δ. Οπως αναφέρεται στη μελέτη του 2012, δεσμεύεται συνολικά έκταση 50,75 στρεμμάτων από την οποία πάνω από 15 στρέμματα βρίσκονται στον πυρήνα του πάρκου. Το νέο κτίριο των 28.000 τετραγωνικών μέτρων, με ύψος 27 μέτρα και δύο υπόγεια εκ των οποίων το ένα γκαράζ, ανεγείρεται στην πίσω πλευρά του υφιστάμενου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Για να συμβεί αυτό, θα προσκυρωθεί στην ΕΥΠ τμήμα της έκτασης της ΕΡΤ.

TOP CHEF: Επιχειρείται θεραπεία ενός θεσμικού προβλήματος που δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση ψηφίζοντας τον νόμο 4623 τον Αύγουστο του 2019. Εκεί, με εκπρόθεσμη τροπολογία, δόθηκε δυνατότητα στο Κεντρικό Κτίριο Ιππασίας (ΚΕΙΠΠ) να στεγασθεί δημόσια υπηρεσία και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), σε αντίθεση με το Π.Δ. Προστασίας του Υμηττού. Το αστείο είναι ότι, αν και υπήρχε ανάγκη στέγασης της ΓΓΕΤ, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα της σειράς του ΣΚΑΪ Top Chef.

ΕΠΟ: Επιχειρείται η νομιμοποίηση της χρήσης διοίκησης για τα δύο κτίρια παλαιών στάβλων, στα οποία σήμερα στεγάζεται η διοίκηση της ΕΠΟ που θα έπρεπε να απομακρυνθεί.

ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ: Απαλείφεται η ισχύουσα διάταξη σύμφωνα με την οποία «το κτίριο του Ολυμπιακού Κέντρου Μπάντμιντον, στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, κατεδαφίζεται μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης με τον ανάδοχο…». Η πρόβλεψη για εργασίες «ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού» κτιρίου έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την απόφαση του ΣτΕ 1970/2012 για την ακύρωση των οικοδομικών αδειών του κτιρίου του Μπάντμιντον.

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ: Αποσιωπώνται οι διατάξεις του νόμου 732/1977 βάσει των οποίων ολοκληρώνεται η παραχώρηση εκτάσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου. Σημειώνεται ότι μέσα στις εκτάσεις του, ο Στρατός επιχειρεί να αξιοποιήσει χώρους, παραχωρώντας τους σε ιδιώτες που προχωρούν ακόμη και σε αυθαίρετες κατασκευές.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ: Στις ήδη υφιστάμενες εξαιρέσεις των περιοχών των κτιρίων ΕΥΠ, ΕΡΤ και υπουργείου Δικαιοσύνης, προστίθενται νέοι θύλακες εξαίρεσης μέσα στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου, διαμορφώνοντας έντονες ασυνέχειες. Εξετάζεται και η αναγκαιότητα κατασκευής υπόγειων κτιρίων μέσα στον πυρήνα.

ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ: Προτείνονται επεκτάσεις για τα υφιστάμενα κτίρια στον πυρήνα, που δεν θα υπερβαίνουν το 5% της συνολικής τους επιφάνειας. Οσες ελλείψεις προκύψουν θα τις λύσει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που θα γίνει μετά το νέο Π.Δ.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Δεν γίνεται επαρκής αναφορά στις αθλητικές εγκαταστάσεις για χρήση ερασιτεχνικού αθλητισμού. Η Επιτροπή προτείνει να παραχωρηθούν το γήπεδο εντός του Νοσοκομείου «Σωτηρία», ο χώρος στάθμευσης δίπλα στο κτίριο της Σχολής Χωροφυλακής και το γήπεδο ποδοσφαίρου δίπλα στο Κεντρικό Κτίριο Ιππασίας για χρήση από τα ερασιτεχνικά σωματεία.

efsyn.gr