Η επανεμφάνιση της πανδημίας τρομάζει την κυβέρνηση

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η επανεμφάνιση της πανδημίας τρομάζει την κυβέρνηση / 4 View / 17/07/2020

Την επιστροφή στην εβδομαδιαία ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, χωρίς τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης για καθησυχασμό και ενημέρωση της κοινής γνώμης μετά τη σταθερή αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφεται τελευταία και την ανησυχία μερίδας επιστημόνων που μιλούν για το ότι εισήλθαμε ήδη στο δεύτερο κύμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανακοίνωσε ότι η ενημέρωση θα γίνεται κάθε Τρίτη στις 6 μ.μ., στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας από τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά και αποκλειστικά για επιχειρησιακά θέματα που αφορούν τα ζητήματα διαχείρισης.

Καθησυχάζει ο Πέτσας, ανησυχεί ο ΕΟΔΥ

Ο Στ. Πέτσας, επικαλούμενος έκθεση του Παρατηρητηρίου για τον Covid-19 και όχι του ΕΟΔΥ, ανέφερε ότι, παρότι παρατηρείται επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων, τα οποία αυξήθηκαν στα 35 ανά ημέρα, από 25 που κατέγραψε το Παρατηρητήριο την προηγούμενη εβδομάδα, η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας παραμένει πολύ καλύτερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και ότι ο δείκτης R0 παραμένει σταθερά χαμηλός στο 0,4.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, από τα οποία τα περισσότερα εντοπίζονται στον Προμαχώνα, τονίζοντας όμως ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και επαναλαμβάνοντας την απόφαση της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των κανόνων και του πλαισίου υγιεινής και της επαναφοράς της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, παρά το ότι μόλις μία εβδομάδα πριν ανακοίνωσε το αντίθετο.

Σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, 35 νέα κρούσματα προστέθηκαν χθες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στα 3.939. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 14, με διάμεση ηλικία τα 58 έτη, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών κορωνοϊού είναι 193. Από το σύνολο των κρουσμάτων, 1.069 (27,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.035 (51,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από τα νέα 35 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ, 13 εντοπίστηκαν σε ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και 5 είναι εισαγόμενα κρούσματα επίσης που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. Επίσης, καταγράφηκαν 10 κρούσματα στην Αττική, 3 στη Θεσσαλονίκη και από 1 κρούσμα στις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Κοζάνης, Λάρισας και Χαλκιδικής αναδεικνύοντας το πρόβλημα της γεωγραφικής διασποράς του ιού.