Η Αθήνα απέλασε τον πρέσβη της Λιβύης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Αθήνα απέλασε τον πρέσβη της Λιβύης / 12 View / 06/12/2019

Διορία 72 ωρών, να αποχωρήσει από τη χώρα, έλαβε ο πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα, ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. Ο Λίβυος πρέσβης είχε κληθεί από το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να παραδώσει το μνημόνιο συνεργασίας της χώρας του με την Τουρκία αλλά αυτό ουδέποτε έγινε.

Όπως διευκρινίζουν από το υπουργείο Εξωτερικών, η απέλαση του πρέσβη δε σημαίνει πως η χώρα μας διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Λιβύη.

Το «Μνημόνιο» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης θα συζητηθεί μεταξύ του προέδρου της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ (Agila Saleh Issa Gwaider) και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών την ερχόμενη Τετάρτη. O Νίκος Δένδιας -αφού μελέτησε το MoU- σχολίασε πως «οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών».

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας χαρακτήρισε την ενέργεια «παράνομη» και τόνισε πως «δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» καταδικάζοντας την «απερίφραστα».

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης αναφέρει σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ ότι το Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι «παράξενο» καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία. Τόνισε επιπλέον ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει.

ΠτΔ: «Άκυρο αλλά παντελώς ανυπόστατο θεσμικώς»

«Το λεγόμενο “Μνημόνιο” μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι όχι απλώς άκυρο αλλά παντελώς ανυπόστατο θεσμικώς, αφού δεν βρίσκει κανένα έρεισμα στο διεθνές δίκαιο. Γι’ αυτό και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε, από την Αλεξανδρούπολη, όπου παρευρίσκεται για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης, Αγίου Νικολάου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

avgi.gr