«Εφυγε» ο αγωνιστής της Αριστεράς, Αλέκος Σόφης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Εφυγε» ο αγωνιστής της Αριστεράς, Αλέκος Σόφης / 20 View / 25/09/2020

Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής Αριστεράς, ο Αλέκος Σόφης, πέθανε χθες το μεσημέρι σε ηλικία 82 ετών.

Προσωπικότητα με βαθιά καλλιέργεια και ήθος, επιστημονική κατάρτιση και διαρκή παρουσία στα κοινά της πόλης για έξι δεκαετίες, άφησε βαθύ αποτύπωμα στην πολιτική και κοινωνική ταυτότητα των Ιωαννίνων και συνέβαλε στην πορεία εκδημοκρατισμού του τόπου όσο λίγοι.

Μέλος της σπουδάζουσας της ΕΔΑ και των Λαμπράκηδων, ενεργός στο νεολαιίστικο κίνημα, αλλά και δημοτικός σύμβουλος ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, ανακηρύσσεται δήμαρχος των Ιωαννίνων δύο εβδομάδες πριν από τη δικτατορία, η οποία και τον συλλαμβάνει από την πρώτη μέρα για να ακολουθήσει η εξορία στη Γυάρο, η φυλάκιση (Τρίκαλα, Αίγινα, Κορυδαλλός κ.α.) και πεντάχρονη καταδίκη, για να βγει από τη φυλακή το 1973.

Με τη μεταπολίτευση επιστρέφει στη δικηγορία στην οποία διακρίνεται ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, ενώ από τις πρώτες μέρες ασχολείται ξανά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην οποία συμμετέχει ως δημοτικός σύμβουλος και από θέσεις ευθύνης στον Δήμο Ιωαννιτών για τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Ως μέλος της Ανανεωτικής Αριστεράς δεν έλειψε από καμία πολιτική μάχη όλα τα χρόνια που ακολούθησαν, με τον πολιτικό του λόγο να αποτελεί διαχρονικά σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης της σύγχρονης πολιτικής των Ιωαννίνων.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ., στην Περίβλεπτο.

Efsyn.gr