Εφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Θεωνάς

by/ 0 Comments / 0 View / 14/09/2021

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο πρώην ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εν συνεχεία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Θεωνάς. Γεννήθηκε στο Φιλότι της Νάξου στις 29 Οκτωβρίου 1940 και ήταν πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ και της Ανωτέρας Τηλεπικοινωνιακής Σχολής. Το 1964 προσλήφθηκε στον ΟΤΕ, όπου εργάστηκε ώς το 1994. Υπήρξε δραστήριο συνδικαλιστικό στέλεχος από το 1974, μέλος του Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της ΓΣΕΕ, στην οποία διετέλεσε και γενικός γραμματέας την περίοδο 1992-1994.

Εγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ το 1987 στην οποία παρέμεινε ώς το 1996, ενώ κατά την περίοδο 1990-1994 ήταν και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Από το 1994 ώς το 2000 ήταν ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Στο Ευρωκοινοβούλιο διετέλεσε μεταξύ άλλων αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής, Νομισματικής και Βιομηχανικής Πολιτικής.

Το 2000, ύστερα από τη διαγραφή του Μήτσου Κωστόπουλου από το ΚΚΕ, ο Θεωνάς ήρθε σε ανοιχτή σύγκρουση με την ηγεσία του κόμματος, αποδοκιμάζοντας ανοιχτά τη διαγραφή του Κωστόπουλου, υποστηρίζοντάς τον και λέγοντας πως το κόμμα βρίσκεται σε λάθος πορεία.

Σύντομα αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του στο Ευρωκοινοβούλιο, δίνοντάς την στον Γιάννη Πατάκη. Κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, ο Θεωνάς ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα. Αμέσως μετά, μαζί με τον Κωστόπουλο και άλλα πρώην στελέχη του ΚΚΕ, ίδρυσε την Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ), η οποία συμμάχησε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του 2015 εξελέγη βουλευτής στη Β’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ για λίγους μήνες είχε διατελέσει και διοικητής του ΙΚΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ο Γιάννης Θεωνάς υπήρξε ένας ανιδιοτελής αγωνιστής, πάντα στο πλευρό των εργαζομένων, ανοιχτός σε νέες ιδέες και χωρίς ποτέ να έχει την αγωνία των μεγάλων αξιωμάτων. Ανθρωπος με βαθιά παιδεία, οι αγώνες του είχαν διαχρονικά κοινό παρονομαστή την ενότητα της Αριστεράς. Με αίσθημα ευθύνης και αποφασιστικότητας σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο συνδύαζε τον πραγματισμό με τη βαθιά του πίστη για ένα καλύτερο μέλλον για την εργατική τάξη. Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους».

efsyn.gr