Ερωτήματα για τις πρακτικές του αναβαπτισμένου «Φιλόδημου»

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ερωτήματα για τις πρακτικές του αναβαπτισμένου «Φιλόδημου» / 10 View / 19/06/2020

10+1 πεδία πελατειακής (;) δράσης στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την Αυτοδιοίκηση, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ ● Η μεγάλη διαφορά έγκειται στον τρόπο αξιολόγησης των έργων ● Η Επιτροπή Αξιολόγησης Μελετών και Εργων θα εισηγείται και ο υπουργός Εσωτερικών θα αποφασίζει.

Σε 11 προσκλήσεις κατανέμονται οι πόροι του… αναβαπτισμένου «Φιλόδημου», δηλαδή του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ, που ακούει στο όνομα «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται ουσιαστικά για πρόγραμμα-συνέχεια του «Φιλόδημου» που έχει διευρυνθεί σε επιμέρους άξονες, αφού όμως το αρχικό πρόγραμμα «πάγωσε» για 10 μήνες, για να επανεκκινηθεί στη συνέχεια με αλλαγές που οδηγούν σε ένα σύστημα σφιχτά ελεγχόμενο και κατ’ επέκταση ρουσφετολογικό.

Στη χθεσινή παρουσίαση-κυβερνητική φιέστα του «Αντώνης Τρίτσης» από τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, περιγράφηκαν οι προσκλήσεις και οι δράσεις του προγράμματος (βλ. πίνακα). Σε σχέση με τον «Φιλόδημο» δίνεται μεγαλύτερο βάρος σε ζητήματα πολιτικής προστασίας (π.χ. αντισεισμικής θωράκισης) και προετοιμασίας μελετών, ενώ υπάρχει πρόθεση –σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό– να χρηματοδοτηθούν πρώτη φορά απαλλοτριώσεις. Η χρηματοδότηση θα γίνεται μέσω επενδυτικών δανείων που θα συνομολογούν οι ΟΤΑ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με κάλυψη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμμετέχει με 1,5 δισ. ευρώ.

Ποια είναι η μεγάλη διαφορά συγκριτικά με τον «Φιλόδημο»; Ο τρόπος αξιολόγησης των έργων. Αν και ικανοποιήθηκε το αίτημα της ΚΕΔΕ για συμμετοχή της στην Επιτροπή Αξιολόγησης Μελετών και Εργων (συμμετέχει και η ΕΝΠΕ), τα τέσσερα από τα επτά μέλη της επιτροπής είναι εξω-υπηρεσιακοί παράγοντες.

Συνολικά πέντε από τα επτά μέλη είναι της επιρροής του υπουργού Εσωτερικών. Ειδικότερα, δύο μέλη της επιτροπής προβλέπεται να είναι μηχανικοί της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), φορέα στον οποίο ο κ. Θεοδωρικάκος έχει διορίσει για πρόεδρο τον νομικό σύμβουλό του και για αντιπρόεδρο τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του.

Για αναπτυξιακά έργα, η τεχνική υπηρεσία της ΕΕΤΑΑ στελεχώνεται κυρίως με συμβασιούχους μηχανικούς – και όχι μόνιμους υπαλλήλους. Δύο υπόλοιπα μέλη θα είναι ιδιώτες εμπειρογνώμονες με εμπειρία σε συγχρηματοδοτούμενα έργα. Αφήνεται, λοιπόν, πεδίο για ανάπτυξη πελατειακών δικτύων με ιδιωτικές εταιρείες. Το πέμπτο μέλος της επιτροπής θα είναι στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΔΕ-ΥΠΕΣ), υπηρεσία που συνέστησε τον περασμένο Δεκέμβριο ο κ. Θεοδωρικάκος. Η επιτροπή θα εισηγείται και ο υπουργός Εσωτερικών θα αποφασίζει για κάθε ένταξη προμηθειών, μελετών και έργων στο «Αντώνης Τρίτσης».

Από την αυτοδιοικητική πλευρά, οι αιρετοί επιμένουν –τόσο δημοσίως όσο και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.»– στο αίτημά τους να παραμείνουν όμοια και απαράλλακτα τα αδιάβλητα κριτήρια που έθετε ο «Φιλόδημος». Ο πρωθυπουργός έσπευσε να τονίσει πως «επιμένω ότι το πρόγραμμα αυτό πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα αδιάβλητο. Ολες οι διαδικασίες του θα γίνονται ψηφιακά».

Ηδη, όμως, υπάρχουν καταγγελίες για αδιαφανείς πρακτικές. Στην τελευταία χρονικά συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ καταγγέλθηκε ότι «διέρρευσε στην αγορά» σχέδιο πρόσκλησης του προγράμματος ύψους 131 εκατ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα θα είναι ορισμένοι διεκδικητές να είναι… πιο έτοιμοι από τους συνυποψηφίους τους ενόψει της επίσημης έκδοσης της πρόσκλησης. Καταγγέλλοντας «επιστροφή στις αδιαφανείς πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, περιγράφει σε δήλωσή του, επικαλούμενος καταγγελίες δημάρχων, ότι «υπάρχουν ήδη δήμοι που έχουν εκχωρήσει σε ιδιωτικές εταιρείες τη σύνταξη προτάσεων χρηματοδότησης».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβρη, ο κ. Θεοδωρικάκος επικαλέστηκε έλλειψη χρηματοδότησης του «Φιλόδημου» από την ΕΤΕπ και νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

Ωστόσο, σε πρόσφατη ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, συνοδευόμενη από αίτημα κατάθεσης του εγγράφου της νέας σύμβασης με την ΕΤΕπ, «ο κ. Θεοδωρικάκος επέλεξε τη σιωπή, απαξιώνοντας τις υποχρεώσεις που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής. Βέβαια, είναι αναμενόμενο όταν δεν υπάρχει σύμβαση να αδυνατεί ο υπουργός να την προσκομίσει, αλλά ο ελάχιστος σεβασμός στους θεσμούς απαιτεί την αιτιολόγηση της αδυναμίας προσκόμισης εγγράφου», θύμισε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Σπίρτζης.