Ερευνα για παράνομες επιχειρήσεις της Frontex

by/ 0 Comments / 6 View / 01/02/2021

Την εμπλοκή της κοινοτικής συνοροφυλακής και ακτοφυλακής σε επαναπροωθήσεις προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία και παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων αναλαμβάνει να διαπιστώσει ομάδα εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συγκροτήθηκε με ευρύτατη πολιτική συναίνεση.

Εξονυχιστική έρευνα των καταγγελιών για εμπλοκή της Frontex σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης του ελληνικού Λιμενικού και σε άλλες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στα σύνορα της Ευρώπης αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει μέσα σε τέσσερις μήνες η νέα Ομάδα Εργασίας για τον Ελεγχο της Frontex που συνέστησε το Ευρωκοινοβούλιο στο πλαίσιο της δραστήριας Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών.

Η Ομάδα υπήρξε πρωτοβουλία των πολιτικών ομάδων της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων και είχε τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών, εκφράζει δηλαδή την πολιτική βούληση ευρύτατου φάσματος των πολιτικών δυνάμεων.

Θα αποτελείται από δύο μέλη από κάθε πολιτική δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου και θα μπορεί να συγκεντρώνει στοιχεία από ευρωπαϊκούς θεσμούς και όργανα, όπως το Διοικητικό Συμβούλιο της Frontex, τον Ευρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη και την OLAF, που διεξάγει ήδη έρευνα για τη συμβατή λειτουργία της Frontex με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Θα έχει επίσης το ελεύθερο να συγκεντρώνει πληροφορίες και στοιχεία από κάθε εμπλεκόμενο: εργαζόμενους της Frontex, κρατικές αρχές, οργανώσεις, δημοσιογράφους, ερευνητές και ειδικούς.

Η σύσταση της Ομάδας έγινε μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις το φθινόπωρο ότι η Frontex συμμετείχε ενεργά ή ανέχτηκε τουλάχιστον έξι επιχειρήσεις επαναπροώθησης του ελληνικού Λιμενικού στο Αιγαίο από την άνοιξη, αποκαλύψεις που η ελληνική κυβέρνηση, κατά την πάγια τακτική της, επιχείρησε να υποβαθμίσει με το πάγιο επιχείρημα ότι αναπαράγουν ψεύδη της τουρκικής προπαγάνδας.

Αυτή τη θέση καθόλου δεν τη συμμερίστηκαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα κράτη-μέλη, όπως και το Ευρωκοινοβούλιο, που κάλεσαν τη Frontex να παρουσιάσει στοιχεία.

«Εχει ξεφύγει»

Ο διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι παρουσίασε πράγματι στοιχεία που δείχνουν εμπλοκή σε επιχειρήσεις επαναπροώθησης του Λιμενικού, ωστόσο αρνήθηκε ότι υπήρξαν παραβιάσεις, επικαλούμενος την αξιολόγηση του ελληνικού Λιμενικού. Οπως ήταν φυσικό, οι εξηγήσεις κρίθηκαν ανεπαρκείς, με τις ευρωομάδες της Αριστεράς και των Σοσιαλδημοκρατών να ζητούν την παραίτησή του, και των Πρασίνων, ειδική εξεταστική επιτροπή, ενώ κλήθηκε να παρέχει επιπλέον εξηγήσεις.

Για τουλάχιστον πέντε υποθέσεις, η έρευνα εκ μέρους της Frontex συνεχίζεται. Επιπλέον, τις πρακτικές της ευρωπαϊκής υπηρεσίας τις ερευνά η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης Απάτης (OLAF) και στο εξής η νέα Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών.

«Πιστεύουμε ότι η Frontex έχει ξεφύγει και ότι η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη το επιτρέπουν επειδή συμβαίνει μακριά από τη δημοσιότητα. Χάρη στις δημοσιογραφικές έρευνες που έχουν δείξει συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορά μας, όπως και χάρη στις μαρτυρίες χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που αντιμετωπίζουν καθημερινά τη Frontex, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», δηλώνει η ευρωβουλευτίνα της Αριστεράς Σίρα Ρέγκο.

«Αν βγουν αληθινές οι καταγγελίες κακοδιαχείρισης, πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να δρουν εκτός του νόμου και ενάντια στις ευρωπαϊκές αξίες οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες», σημειώνει η Τίνεκε Στρικ, ευρωβουλευτίνα των Πρασίνων.

Tην αποχώρησή της από το Συμβουλευτικό Φόρουμ της Frontex ανακοίνωσε η Πλατφόρμα για τη Διεθνή Συνεργασία για τους Μετανάστες χωρίς Χαρτιά (PICUM – Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants), ένα δίκτυο 160 οργανώσεων από όλη την Ευρώπη. Καταγγέλλει ότι το Φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν οργανώσεις, διεθνείς οργανισμοί και ευρωπαϊκές υπηρεσίες, είχε συχνά διακοσμητικό ρόλο, αν τον είχε κι αυτόν.

Εκφράζει την ανησυχία της για τις αυξανόμενες αναφορές για την εμπλοκή της υπηρεσίας σε παράνομες επαναπροωθήσεις, την έλλειψη ικανοποιητικής έρευνας και την ανεπάρκεια των μηχανισμών λογοδοσίας.

Efsyn.gr