Επιστροφή στο χαρτί!

by/ 0 Comments / 4 View / 23/02/2021

Η βίαιη πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω των σκληρών λοκντάουν ανά τη χώρα αναγκάζει την κυβέρνηση να αλλάξει τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου των αποδείξεων που προσμετρούνται για το αφορολόγητο όριο, επαναφέροντας στο σχήμα τις χάρτινες που είχαν αντικατασταθεί από τις ηλεκτρονικές.

 

Η πρόταση που εξετάζεται στο υπουργείο Οικονομικών είναι ειδικά για φέτος, όπου ο «διακόπτης» των περιοριστικών μέτρων στην αγορά θα «ανεβοκατεβαίνει» ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής κρίσης, να «μετράνε» και οι χάρτινες αποδείξεις για την κάλυψη του εισοδηματικού ορίου του 30%. Με αυτόν τον τρόπο εξουδετερώνεται ο κίνδυνος που προβλέπει πέναλτι φόρου 22% για τους φορολογούμενους που δεν θα καταφέρουν φέτος να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με e-αποδείξεις.

 

Και οι χάρτινες αποδείξεις θα μετράνε για να καλύψουν το όριο 30%

 

Παράλληλα εξετάζεται να διευρυνθεί η γκάμα των κινήτρων προκειμένου οι καταναλωτές να ζητούν και να παίρνουν αποδείξεις σε όλες τις συναλλαγές τους με μετρητά. Ωστόσο κάτι τέτοιο προϋποθέτει τα εμπορικά καταστήματα να είναι μόνιμα ανοιχτά και να μην υπολειτουργούν με εργαλεία τύπου «click away» που δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε τέτοιου είδους μέτρα. Στη βάση αυτή έρχονται ανατροπές και στη φόρο-λοταρία. Οι μηνιαίες κληρώσεις μελετάται να ισχύουν μόνο για τις συναλλαγές που γίνονται με χάρτινες αποδείξεις και όχι με ηλεκτρονικά μέσα (e-banking, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες) και οι φορολογούμενοι να κερδίζουν μεγαλύτερα δώρα και χρηματικά ποσά.

Efsyn.gr