Επίορκοι αστυνομικοί / Έδιναν νέα «ταυτότητα» σε σκληρούς κακοποιούς ακόμα και δολοφόνους

by/ 0 Comments / 0 View / 02/12/2021

Από το 2013 χρονολογείται η δράση της εγκληματικής οργάνωσης με άτομα υπεράνω υποψίας
Στην 8.000 σελίδων δικογραφία, η οποία περιέχει απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και βίντεο, περιγράφεται με πάσα λεπτομέρεια το δυσώδες πολυπλόκαμο κύκλωμα με τη συμμετοχή αστυνομικών από πλείστα αστυνομικά τμήματα που έναντι μεγάλης αμοιβής έδιναν νέα «ταυτότητα» και «ξελάσπωναν» σκληρούς κακοποιούς ακόμα και δολοφόνους.

Μέχρις στιγμής έχουν συλληφθεί είκοσι άτομα εκ των οποίων οι δέκα είναι αστυνομικοί. Πρόκειται για έναν αξιωματικό, οκτώ χαμηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και έναν πολιτικό υπάλληλο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στους υπόλοιπους συλληφθέντες συγκαταλέγονται ένας δικηγόρος, ένας υπάλληλος ληξιαρχείου και 8 ιδιώτες.

Να σημειωθεί ότι από τις έρευνες έχουν προκύψει στοιχεία για ακόμα 34 αστυνομικούς. Η εγκληματική οργάνωση ξεκίνησε τη δράση της το 2013 και ανέπτυξε δίκτυο το οποίο αποτελούνταν από άτομα υπεράνω υποψίας, δηλαδή, από αστυνομικούς αλλά και δημοσίους υπαλλήλους σε θέσεις κλειδιά που μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε έγγραφα αλλά και πληροφορίες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν βρεθεί αποδεικτικά για περισσότερες από 200 περιπτώσεις στις οποίες το κύκλωμα «καθάριζε» ποινικούς με την έκδοση νέας ταυτότητας, διαβατηρίου και άλλων νομιμοποιητικών εγγράφων σε διωκόμενους κακοποιούς με βαρύ ποινικό μητρώο.

Ανάλογα με τις απαιτήσεις και το «ποιόν του πελάτη», καθοριζόταν και η ταρίφα, η οποία, πάντως κινούνταν γύρω στις 30.000 ευρώ.

Το Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε την έρευνα για την αποκάλυψη του δυσώδους κυκλώματος το 2021 μετά από ανώνυμη καταγγελία που έλαβε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «πελάτες» του κυκλώματος ήταν στην πλειοψηφία τους Αλβανοί που είχαν ποινικό μητρώο, στους οποίους τα μέλη του κυκλώματος χορηγούσαν δικαιολογητικά με τα οποία εμφανίζονταν σαν ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Έτσι άλλαζαν την ταυτότητά τους και αποκτούσαν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και άλλα νομιμοποιητικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα εξασφάλιζαν την νόμιμη έξοδό τους από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, ιδιαιτέρως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν.

Να σημειωθεί ότι όπως έγινε γνωστό ο 37χρονος αλβανικής καταγωγής που δολοφονήθηκε σε βενζινάδικο επί της Θηβών, στην Νίκαια, στις 16 Νοεμβρίου, είχε εκδώσει πιστοποιητικά από το κύκλωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 37χρονος πήρε χαρτιά από το κύκλωμα και ελληνοποιήθηκε ως ομογενής από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Έχοντας «καθαρίσει» το ποινικό του μητρώο, αγόρασε το βενζινάδικο.

avgi.gr