Ενεργοποιούνται οι φορολογικές ελαφρύνσεις υπέρ των ολίγων

by/ 0 Comments / 6 View / 01/10/2021

Θάνος Παναγόπουλος

Ενεργοποιείται από σήμερα το ταξικά μεροληπτικό υπέρ των ολίγων πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από του βήματος της Διεθνούς  Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς η σχετική τροπολογία κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Στο επίκεντρο του πακέτου των μέτρων βρίσκεται η αμφιλεγόμενη κατάργηση του φόρου για γονικές παροχές και δωρεές, η οποία τίθεται και τυπικώς σε ισχύ σήμερα 1 Οκτωβρίου. Η κριτική που δέχεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έγκειται κατά βάση στο πρωτοφανές ύψος του αφορολογήτου, το οποίο εξακοντίζεται στα 800.000 ευρώ, ποσό το οποίο διπλασιάζεται προκειμένου για μεταβίβαση και από τους δύο γονείς στο ιλιγγιώδες για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων ποσό των 1,6 εκατ. ευρώ.

Από το μέτρο αυτό αναμένεται να επωφεληθούν αρκετοί γονείς δωρητές που με το παλαιό καθεστώς θα έπεφταν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων. Πλέον θα μπορούν μέσα από γονικές παροχές και από δωρεές μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού (γονείς σε τέκνα, παππούδες σε εγγόνια, μεταξύ των συζύγων και αντίστροφα) να μεταβιβάσουν χωρίς να συνεισφέρουν ούτε ένα ευρώ στα δημόσια ταμεία ακίνητα, αλλά και δωρεές και παροχές όπως μετρητά, κινητά περιουσιακά στοιχεία (όπως εν προκειμένω ακόμη και τυχόν πολυτελή αυτοκίνητα) και μετοχές, απολαμβάνοντας πλήρη κάλυψη των τεκμηρίων έως τα προαναφερθέντα αφορολόγητα όρια των 800.000 ευρώ και των 1,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Avgi.gr