Εκδήλωση για τον Θόδωρο Μαλικιώση (20/12): Ο εμβληματικός εκδότης της Αριστεράς

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εκδήλωση για τον Θόδωρο Μαλικιώση (20/12): Ο εμβληματικός εκδότης της Αριστεράς / 9 View / 18/12/2019

Έξι μήνες μετά τον θάνατο του εμβληματικού εκδότη και στελέχους της ανανεωτικής Αριστεράς Θόδωρου Μαλικιώση, οι κόρες του και το πνευματικό και πολιτικό του παιδί, ο εκδοτικός οίκος «Θεμέλιο», που ίδρυσε μαζί με τον Μίμη Δεσποτίδη στη δεκαετία του ’60, περίοδο σκληρών πολιτικών και ιδεολογικών αντιπαραθέσεων αλλά και πολιτιστικής άνθισης ταυτόχρονα, τιμούν τη μνήμη του, με την αφιερωματική εκδήλωση «Θόδωρος Μαλικιώσης. Ένας ιδεολόγος ρεαλιστής. Οι εκδόσεις και η Αριστερά», που πραγματοποιείται την επόμενη Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου στις 6 μ.μ. στη Στοά του Βιβλίου.

Η πολιτική και πνευματική συνεισφορά
Η αφιερωματική εκδήλωση στις δύο ενότητές της θα επιχειρήσει να φωτίσει την πολιτική και πνευματική συνεισφορά του Θ. Μαλικιώση μέσα από το «Θεμέλιο», αλλά και ψηφίδες της προσωπικής του διαδρομής. Η πρώτη ενότητα, με συντονιστή τον Ηλία Νικολακόπουλο, ομ. καθηγητή ΕΚΠΑ, θα εξετάσει αφενός τη «Μεταπολιτευτική εκδοτική άνοιξη και το ‘Θεμέλιο’» με ομιλητές τους Βασίλη Βασιλικό, Ηλία Σκούφη και Τάσο Τρίκκα, αφετέρου την «Κοινωνία και Ευρώπη στον εκδοτικό κόσμο του ‘Θεμέλιου’» με ομιλητές τους Σωτήρη Βαλντέν, Παναγιώτη Ιωακειμίδη, Γιάννη Μπαλαμπανίδη, Στέφανο Πεσμαζόγλου και Κωνσταντίνο Τσουκαλά. Η δεύτερη ενότητα, με συντονίστρια την ιστορικό Πόπη Πολέμη, θα επικεντρωθεί στους άξονες «Πολιτική και Ιστορία στον εκδοτικό κόσμο του ‘Θεμέλιου’» με ομιλητές τους Σία Αναγνωστοπούλου, Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Αντώνη Λιάκο και Ιωάννα Παπαθανασίου, και «Θόδωρος Μαλικιώσης: με λογισμό και όνειρο» με ομιλητές τους Γιώργο Μήλλα, Αντώνη Ρουπακιώτη και Δημήτρη Χαλαζωνίτη.

Η Αριστερά και το βιβλίο ήταν η ραχοκοκκαλιά της δράσης του Θόδωρου Μαλικιώση, από τα μαθητικά του χρόνια. Γεννημένος στα Τρίκαλα το 1932, από αστική οικογένεια, θα βρεθεί στα 6 του χρόνια στην Αθήνα, στην οδό Λεμπέση στου Μακρυγιάννη. Όπως ο ίδιος έλεγε, από τη μητέρα του Αννίτσα Σταματοπούλου, ηθοποιό της επιθεώρησης, θα κληρονομήσει την αγάπη της για το θέατρο και την ποίηση. Ο ίδιος έγραφε ποιήματα, που ποτέ όμως δεν δημοσίευσε. Στη βιβλιοθήκη του πατέρα του Λάμπρου χρωστάει την πρώτη του επαφή με τον κόσμο της ανάγνωσης. Από εκεί θα ξεκινήσει η μεγάλη του αγάπη για το βιβλίο.