Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Υπό έρευνα οι καταγγελίες περί αστυνομικής βίας

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Υπό έρευνα οι καταγγελίες περί αστυνομικής βίας / 11 View / 17/01/2020

Τοποθέτηση για τις αμέτρητες καταγγελίες για χρήση βίας από την αστυνομία τους τελευταίους μήνες κάνει, μέσω ανακοίνωσης, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η ΕΕΔΑ σημειώνει ότι «η αναιτιολόγητη ή δυσανάλογη χρήση βίας και μέτρων καταστολής ναρκοθετεί το κράτος δικαίου εκ των έσω, ενώ πλήττει σωρεία θεμελιωδών δικαιωμάτων, με πρώτιστο αυτό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας, σημειώνει πως «τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας ενισχύουν μια ενδημική κουλτούρα ατιμωρησίας που πρέπει πλέον να σταματήσει», και προσθέτει επιπλέον ότι «η ίδια η έννοια της κοινωνικής συνοχής μέσω της διατήρησης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Ελληνική Αστυνομία επιτάσσει την απομόνωση από το ίδιο το σώμα τέτοιων περιστατικών σε περίπτωση που αυτά λαμβάνουν χώρα».

Η ΕΕΔΑ καλεί την ελληνική Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς, όπως τον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας, να συνδράμουν «γρήγορα και αποφασιστικά στην έρευνα, καθώς και στην ταχεία αξιολόγηση και αποτελεσματική διαλεύκανση» κάθε καταγγελίας περί αναιτιολόγητης χρήσης βίας από την Ελληνική Αστυνομία ενώπιον των αρμόδιων πειθαρχικών οργάνων και των ποινικών δικαστηρίων. Επιπλέον, ζητάει την ίδρυση και λειτουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού άμεσης διερεύνησης των σχετικών καταγγελιών.

Τέλος, σχετικά με την εξαγγελία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για χρήση καμερών σε επιχειρήσεις της αστυνομίας, η ΕΕΔΑ καλεί την ελληνική Πολιτεία να συνεργαστεί με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, προκειμένου «η σχετική πρωτοβουλία να συνάδει απόλυτα με τα σχετικά κοινοτικά και εθνικά πρότυπα προστασίας».