Εδέησαν να λάβουν μέτρα κυβέρνηση και εκκλησία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εδέησαν να λάβουν μέτρα κυβέρνηση και εκκλησία / 13 View / 17/03/2020

Η Ιερά Σύνοδος μετά από πολύωρη συνεδρίαση και αφού προηγήθηκε αναλυτική ενημέρωση από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, προχωρά σε μέτρα απέναντι στην ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης.

Η Ιερά Σύνοδος μετά από πολύωρη συνεδρίαση και αφού προηγήθηκε αναλυτική ενημέρωση από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, προχωρά σε μέτρα απέναντι στην ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού.

Υπό την ασφυκτική πίεση των επιστημόνων και της κοινής γνώμης, αποφάσισε να παραμείνουν ανοιχτοί οι ναοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών και έκανε παράκληση στους πάντες, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, να παραμείνουν στις οικίες τους. Μεταξύ άλλων, υιοθέτησε τη λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή αλλά και τέλεση μυστηρίων σε στενό οικογενειακό κύκλο. Η ΔΙΣ ανακοίνωσε πως αναστέλλει όλες οι λατρευτικές συνάξεις εκτός των κυριακάτικων Θείων Λειτουργιών, οι οποίες «θα τελούνται κανονικά μεταξύ 7 και 8 το πρωί» ωστόσο, με παρέμβαση του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε η αναστολή όλων των λειτουργιών.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε εναρμόνιση με το Tweet του πρωθυπουργού δήλωσε ότι αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και β) την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας). Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.

«Επιτέλους, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αυτό που απαιτούσε η λογική»

Δήλωση για την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν οι εκκλησίες, έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

«Έπρεπε να περάσουν δέκα μέρες, να συνωστιστούν και να μεταλάβουν  στις εκκλησίες χιλιάδες πιστοί, να βρεθεί η χώρα στη δίνη της πανδημίας για να πράξει ο πρωθυπουργός το αυτονόητο» αναφέρει.

Και τονίζει: «Σήμερα με μεγάλη καθυστέρηση, ο κ. Μητσοτάκης επιτέλους ανακοίνωσε αυτό που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή, αυτό που επέβαλε η κοινή λογική, αυτό που απαιτούσε η επιστημονική κοινότητα».

«Ελπίζουμε ειλικρινά, αυτή η πολυήμερη αργοπορία, καθαρά για λόγους μικροκομματικού υπολογισμού και εσωκομματικών ισορροπιών, να μην έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη μεγάλη μάχη που δίνει η ελληνική κοινωνία ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού», καταλήγει.