Εγκλωβισμένοι χιλιάδες ναυτικοί στα ποντοπόρα πλοία σε όλο τον κόσμο

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εγκλωβισμένοι χιλιάδες ναυτικοί στα ποντοπόρα πλοία σε όλο τον κόσμο / 15 View / 12/06/2020

Ενα πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν χιλιάδες ναυτικοί σε όλο τον κόσμο που εργάζονται σε ποντοπόρα πλοία θίγει με την αναφορά του στη Βουλή προς το υπουργείο Nαυτιλίας ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος. Ο βουλευτής καταθέτει τις επιστολές της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και του Συλλόγου Γυναικών Ναυτικών Σύρου «Αγκυρα», στις οποίες επισημαίνεται ότι εκατοντάδες Ελληνες ναυτικοί βρίσκονται για πολλούς μήνες εγκλωβισμένοι λόγω πανδημίας σε λιμάνια που είναι κλειστά, μακριά από τις οικογένειές τους, παρά το γεγονός ότι έχουν λήξει οι συμβάσεις τους. Αίτημα είναι να εξαιρεθούν οι ναυτικοί από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Επίσης, γίνεται λόγος και για την ανεργία που αντιμετωπίζουν λόγω ακινητοποίησης των πλοίων.

Οι γυναίκες του Συλλόγου «Αγκυρα» υποστηρίζουν ότι η Πολιτεία δεν επιδεικνύει καμία μέριμνα για το θέμα και εξηγούν πως όταν λήγει η σύμβαση των ναυτικών, οι αλλαγές του πληρώματος πραγματοποιούνται σε λιμάνι. Τώρα όμως που τα περισσότερα λιμάνια είναι κλειστά, χιλιάδες ναυτικοί είναι εγκλωβισμένοι από οκτώ έως 11 μήνες ο καθένας σε ποντοπόρα πλοία, ανήμποροι να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Τονίζουν ότι οι ναυτικοί δεν δουλεύουν οκτάωρο, αλλά 24ωρο και φυσικά δεν είναι όλοι 30 και 35 χρόνων. Η σωματική και ψυχική υγεία τους βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς υπάρχουν πολλοί που χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής, ιατρικών εξετάσεων, ακόμα και χειρουργικών επεμβάσεων. Επίσης, οι άνεργοι ναυτικοί περιμένουν με αγωνία να επαναπροσληφθούν, καθώς είναι χωρίς δουλειά περίπου έξι μήνες, περιμένοντας την άρση των μέτρων, αλλά ταυτόχρονα οι οικογενειακές τους υποχρεώσεις τρέχουν. Κάνουν γνωστό ότι εδώ και μέρες ο ΙΜΟ έχει ζητήσει την εξαίρεση των ναυτικών από τα μέτρα αποκλεισμού των κυβερνήσεων, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα νέο από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Θυμίζουμε ότι στα τέλη Μαΐου σε κοινή επιστολή τους προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, οι ηγέτες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS), της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF) αναφέρουν ότι πάνω από 200.000 ναυτικοί βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» σε εμπορικά πλοία.