Δραματική αύξηση των κρουσμάτων

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δραματική αύξηση των κρουσμάτων / 5 View / 30/09/2020

Δυσανάλογο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της καταγράφει η Αττική σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid-19 ενώ ανησυχία προκαλούν οι τάσεις επέκτασης του ήδη μεγάλου επιδημικού φορτίου. Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ εκτιμά τον δείκτη Rt για την επικράτεια σε 1, αυξημένο σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση. Ειδικά στην περιοχή της Αττικής, για το υπό εξέταση διάστημα (17 – 23 Σεπτεμβρίου 2020) ο δείκτης υπολογίζεται άνω της μονάδας.

 

Το τελευταίο 24ωρο τα κρούσματα ξεπέρασαν πάλι τα 400 σε όλη τη χώρα, ενώ 5 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό. Επίσης 79 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

 

Τις τελευταίες εβδομάδες, η περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας με υψηλούς αριθμούς ημερήσιων μολύνσεων και την κυβέρνηση θεατή. Την Τρίτη (29/09) καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στην Αττική, με 240 μολύνσεις. Αυτή είναι η τρίτη φορά που στην Αττική καταγράφεται αριθμός άνω των 200 με το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ να καταγράφεται στις 24 Σεπτεμβρίου με 213.

 

 

Τα κρούσματα στην Αττική και το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff

 

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε ότι «η Αττική και ειδικά το κέντρο της Αθήνας βρίσκονται σε αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο».

 

Αναφερόμενος στα γρήγορα τεστ, είπε ότι έχουν υψηλό ποσοστό επιβεβαίωσης όταν ακολουθεί μοριακός έλεγχος και πρόσθεσε ότι σε ποσοστό 5% με 8% είναι λιγότερο αξιόπιστα από το μοριακό τεστ.

 

Ο κ. Μαγιορκίνης ενημέρωσε σχετικά με το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff πως «αρχικά το αποτέλεσμα των τεστ ήταν οριακά θετικά» και συμπλήρωσε ότι όλα τα επαναληπτικά τεστ που διενεργήθηκαν στον Πειραιά στα 12 άτομα και τις 24 επαφές τους, «ήταν όλα αρνητικά, καθώς και οι έλεγχοι που έγιναν σε επιφάνειες του πλοίου».

 

Οι αριθμοί

O μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 324 κρούσματα από 281 στην προηγούμενη έκθεση. Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική. Επισημαίνεται ότι για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων.

 

 

Τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται (τα οποία, ως ένα βαθμό οφείλονται και στον αυξημένο αριθμό των test που πραγματοποιούνται) αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Από την άλλη, η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρέμεινε σχεδόν σταθερή σε 36% (από 37% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ, η σταθερότητα αυτή αντανακλά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 60%.

Efsyn.gr