Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές Covid-19 στα νοσοκομεία το τελευταίο δεκαήμερο

by/ 0 Comments / 0 View / 13/07/2021

Κατοστάρι και όχι μαραθώνιο χαρακτηρίζουν στην «Εφ.Συν.» μέλη της Eπιτροπής Eμπειρογνωμόνων για τον Κορονοϊό τον αγώνα δρόμου μεταξύ του υπερμεταδοτικού στελέχους «Δ» και της ανοσίας που χτίζεται με τον εμβολιασμό. Ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα αποφευχθεί το τέταρτο κύμα πανδημίας, ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων θα κριθεί από το πόσο προστατευμένοι είμαστε με βάση τους εμβολιασμούς και την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Οι αριθμοί δεν είναι ενθαρρυντικοί. Χθες, Δευτέρα, ημέρα χαμηλών καταγραφών διαχρονικά, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 2.065 νέα κρούσματα – 2,5 φορές πάνω από αυτά της περασμένης Δευτέρας (801 κρούσματα). Την ίδια ώρα ενδεικτική του τι θα ακολουθήσει είναι και η κίνηση στα νοσοκομεία, με τις εισαγωγές Covid-19 το τελευταίο δεκαήμερο να διπλασιάζονται – από 39 στις 30 Ιουνίου σε 85 χθες.

Την ανάγκη εμβολιασμού των νέων αλλά και των μεγαλύτερων που δεν έχουν εμβολιαστεί και κυρίως των πιο ευάλωτων ηλικιών πάνω από τα 60, επανέλαβε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Μαρία Θεοδωρίδου. Υπογράμμισε ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο από το στέλεχος «Δ» διότι ο εμβολιασμός «φρενάρει και αναστέλλει τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων και μειώνει το ιικό φορτίο αλλά και τη διασπορά», ενώ «οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν σαν εργαστήριο νέων μεταλλάξεων». Υπενθύμισε στους εμβολιασμένους τη σημασία της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού, καθώς –όπως είπε– με μία δόση η προστασία κυμαίνεται μεταξύ 33% και 50%, ενώ με τη δεύτερη ξεπερνάει το 90%.

Η κ. Θεοδωρίδου κινήθηκε σε αντίθετη κατεύθυνση από τον πρωθυπουργό, που συνέχισε χθες τις απειλές και τον στιγματισμό των ανεμβολίαστων. Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, απευθυνόμενη στους διστακτικούς πολίτες, αποσαφήνισε ότι δεν υπάρχουν νοσήματα που απαγορεύουν τον εμβολιασμό, ότι ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει τη γονιμότητα ούτε των γυναικών ούτε των ανδρών, ότι η πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών από τον κορονοϊό είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανή αλλά σπάνια παρενέργεια που μπορεί να έχει ένας ή δύο πολίτες ανά εκατομμύριο, και ότι το εμβόλιο προστατεύει. Σημείωσε ότι το 99% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, καθώς και ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αποτελεσματικό φάρμακο κατά του κορονοϊού, υπάρχουν όμως αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.

Μόλις 4 στους 10 (41%) πολίτες της χώρας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ 3 στους 10 άνω των 60 ετών (30%) παραμένουν ανεμβολίαστοι. Η άμεση ανάγκη για να ορθωθεί το τείχος ανοσίας διαφαίνεται και από τη σημερινή προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Σωτήρη Τσιόδρα στην Ιερά Σύνοδο.

Στην ίδια κατεύθυνση της αύξησης της συλλογικής ανοσίας ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμού των εφήβων 15-17 ετών, όπως ανακοίνωσε χθες ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Τον προγραμματισμό θα μπορούν να κάνουν οι γονείς χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους στο taxisnet και ο εμβολιασμός των εφήβων θα γίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδεία των γονέων τους. Επιπλέον, καταργείται το πέναλτι των 6 ημερών για όσους άλλαζαν περισσότερες από δύο φορές το ραντεβού τους, σύμφωνα με τον Μ. Θεμιστοκλέους, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν.

Ενημέρωσε μάλιστα ότι υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα, για την επόμενη κιόλας μέρα, ραντεβού με τα εμβόλια της Moderna και της Johnson&Johnson, και μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες για το εμβόλιο της Pfizer, χρόνος, όπως είπε, που θα μειωθεί τις επόμενες ημέρες, ώστε κάποιος να μπορεί να κάνει εμβόλιο της Pfizer ακόμα και την επόμενη μέρα μετά το κλείσιμο του ραντεβού.

Efsyn.gr