Δικαστική δικαίωση σε τυφλούς για περικοπές σε συντάξεις-επιδόματα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δικαστική δικαίωση σε τυφλούς για περικοπές σε συντάξεις-επιδόματα / 6 View / 06/11/2019

Δικαίωση για την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των τυφλών και υποχρέωση του ΕΦΚΑ να δώσει αναλυτικά στοιχεία των περικοπών στις συντάξεις τους, προκειμένου να επιστραφούν αναδρομικά, από την 1.1.2013 έως 31.3.2015, επιφύλασσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

Με την υπ. αρ. 14692 απόφασή του, η οποία δημοσιεύτηκε στις 15.10.2019, καλεί τον ΕΦΚΑ να λογαριάσει επακριβώς και να επιστρέψει τα αναδρομικά στους ανθρώπους με σοβαρή αναπηρία που φτάνει το 80%.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο με την απόφαση καλεί τον ΕΦΚΑ να προσκομίσει, εντός 60 ημερών, πίνακα με ακριβή υπολογισμό, κατά μήνα και έτος, για καθέναν από τους 18 ενάγοντες, τις περικοπές που υπέστησαν σε συντάξεις, επιδόματα δώρων αλλά και στην ειδική παροχή του άρθρου 32-3896/2012.

Το δικηγορικό γραφείο του Λουκά Αποστολίδη, που δημοσιοποίησε την απόφαση στον Τύπο, επισημαίνει ότι ειδικά γι’ αυτήν την ευαίσθητη κατηγορία πολιτών, με ολική απώλεια όρασης, που υπέστη μεγάλες περικοπές όχι μόνο σε συντάξεις και επιδόματα δώρων, αλλά και στο επίδομα απόλυτης αναπηρίας, η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει εκ νέου.

Αν δεν νομοθετήσει, «τουλάχιστον να μην ασκήσει ένδικα μέσα στις δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν, όπως η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου», επισημαίνει ο νομικός.