ΔΕΗ / Όλεθρος για τους εργαζόμενους η επόμενη μέρα

by/ 0 Comments / 0 View / 15/10/2021

Οεκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος θυμίζει τις δραματικές αλλαγές σε ΟΤΕ, Ολυμπιακή, ΟΛΠ και σε δεκάδες ακόμα επιχειρήσεις, δεδομένου ότι το κίνητρο των ιδιωτών είναι το κέρδος που επιτυγχάνεται με αύξηση της τιμής των παρεχόμενων υπηρεσιών και συμπίεση του μισθολογικού κόστους

Μείωση προσωπικού, ομαδικές απολύσεις και πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων είναι η επόμενη ημέρα των ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων διαχρονικά, “μοίρα” από την οποία δεν θα μπορέσει να ξεφύγει ούτε η ΔΕΗ μετά το ξεπούλημά της, παρά τις σημερινές μεθοδεύσεις με δήθεν “δωράκια” στους εργαζόμενους ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις ενόψει της ιδιωτικοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη Σεπτεμβρίου διαρρέουν από στελέχη πληροφορίες για αυξήσεις μισθών και παροχή δώρων στους εργαζόμενους μετά το ξεπούλημα της ΔΕΗ (με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου), κλείνοντας το μάτι στο προσωπικό εν μέσω αντιδράσεων και κινητοποιήσεων και ενεργοποιώντας κοινωνικό αυτοματισμό.

Προφανώς οι μεθοδεύσεις κορυφώνονται με την επίμαχη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων και τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις να βρίσκονται προ των πυλών (Τρίτη 19 Οκτωβρίου).

“Το τυράκι που μας δείχνουν συνοδεύεται από φάκα” επισημαίνει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος απευθυνόμενους στους συναδέλφους του και σημειώνει ότι πρόκειται για την ίδια φάκα που έπιασε όλους τους εργαζόμενους εντός και εκτός Ελλάδος όταν οι επιχειρήσεις που εργάζονταν βρέθηκαν από τα χέρια του Δημοσίου σε αυτά των ιδιωτών.

Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο

Μιλάει για όλεθρο που ακολουθεί τις ιδιωτικοποιήσεις στις εργασιακές σχέσεις, τις συλλογικές συμβάσεις, τους κανονισμούς κατάστασης προσωπικού, τα δικαιώματα, τις θέσεις εργασίας και το ύψος των μισθών των εργαζομένων.

Θυμίζει τις δραματικές αλλαγές στον ΟΤΕ, στην Ολυμπιακή, στον ΟΛΠ και σε δεκάδες ακόμα επιχειρήσεις, δεδομένου ότι το κίνητρο των ιδιωτών είναι το κέρδος που επιτυγχάνεται με αύξηση της τιμής των παρεχόμενων υπηρεσιών και συμπίεση του μισθολογικού κόστους.

Αναφέρεται δε στο πόρισμα σχετικής έρευνας (PIQUE) έξι πανεπιστημίων (2009) στην Ευρώπη: “Η απελευθέρωση της αγοράς και η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών οδηγούν σε ριζικό μετασχηματισμό του ισχύοντος καθεστώτος των εργασιακών σχέσεων στον δημόσιο τομέα, με σοβαρές συνέπειες για την απασχόληση και τις συνθήκες εργασίας. Η απελευθέρωση της αγοράς και η ιδιωτικοποίηση έχουν προωθήσει έως σήμερα ένα μοντέλο ανταγωνισμού που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του μισθολογικού κόστους και όχι στη βελτίωση της ποιότητας και της καινοτομίας”.

Μείωση προσωπικού – ομαδικές απολύσεις

Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην πάγια πρακτική των ομαδικών απολύσεων, αρχικά με μορφή εθελούσιας εξόδου / πρόωρης συνταξιοδότησης και στη συνέχεια με την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των ιδιωτικοποιήσεων: της βρετανικής British Telecom με μείωση προσωπικού από 238.384 σε 156.000 εργαζόμενους, της RWE (δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της Γερμανίας) με μείωση προσωπικού κατά 12.000 εργαζόμενους, του πολωνικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών ΤΡ που μείωσε κατά 50% το προσωπικό του, της βελγικής εταιρείας Belgacom, που μείωσε κατά 12.000 τις θέσεις εργασίας, της ισπανικής Telefonica, που απέλυσε 15.000 εργαζόμενους, κ.λπ.

Στον ΟΤΕ με τη συμφωνία διοίκησης και ΟΜΕ – ΟΤΕ εφαρμόστηκε το γνωστό πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για 6.000 εργαζόμενους.

avgi.gr