Δίκη Χρυσής Αυγής – οι ποινές: 13+1 χρόνια κάθειρξη σε Νίκο Μιχαλολιάκο και τους άλλους «5»

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δίκη Χρυσής Αυγής – οι ποινές: 13+1 χρόνια κάθειρξη σε Νίκο Μιχαλολιάκο και τους άλλους «5» / 13 View / 14/10/2020

Ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι η συνεδρίαση στο Εφετείο. Το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση για τις ποινές που επιβάλει στους καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και κατόπιν διέκοψε και επανήλθε με την πρόταση της εισαγγελέως επί των συγχωνεύσεων των ποινών, πριν διακόψει ξανά. Παρόντες στο δικαστήριο η οικογένεια Φύσσα, 7 από τους κατηγορούμενος εμφανίστηκαν. Δεν παρευρίσκεται ο συνήγορος και αδελφός του Ν. Μιχαλολιάκου, Τ. Μιχαλόλιας.

Τι προτείνει η εισαγγελέας για τις συγχωνεύσεις
Μετά τη διακοπή, το δικαστήριο επανήλθε με την εισαγγελέα να προτείνει όσον αφορά τη συγχώνευση των ποινών για την ηγεσία:

Από 13 έτη και 6 μήνες σε Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιώργο Γερμενή. 13 έτη και 9 μήνες στον Γιάννη Λαγό. 13 έτη και τρεις μήνες στον Χρήστο Παππά. Για Ν. Μίχο ποινή έξι ετών, ενώ για τον Στάθη Μπούκουρα, 5 χρόνια και έξι μήνες. Για τον Ρουπακιά: Ισόβια κάθειρξη συν 14 έτη, ενώ για τους: Ι. Άγγος: 9 έτη και τρεις μήνες, Α. Αναδιώτης: 7 έτη, , Γ. Δήμου: 7 έτη, Ι. Καζαντζόγλου: 11 έτη και 3 μήνες, Ε. Καλαρίτης: 9 έτη, Ι. Β. Κομιανός: 9 έτη, Κ. Κορκοβίλης: 7 έτη κ. για συνέργεια/ 5έτη κ. για ένταξη, Α. Μιχάλαρος: 9 έτη και τρεις μήνες, Γ. Πατέλης: 11 έτη και 3 μήνες, Γ. Σκάλκος: 7 έτη, Γ. Σταμπέλος: 9 έτη, Χ. Τσακανίκας: 9 έτη, Λ. Τσαλίκης: 9 έτη, Αθ. Τσορβάς: 9 έτη, Ν. Τσορβάς: 9 έτη, Α. Χρυσαφίτης: 9 έτη

Η τοποθέτηση της εισαγγελέως ολοκληρώθηκε, έγιναν συντομες παρατηρήσεις από δύο συνηγόρους υπεράσπισης και κατόπιν το δικαστήριο αποσύρθηκε ξανά (3 μ.μ.). Οταν επιστρέψει, θα ανακοινώσει τις τελικές ποινές (μετά, δηλαδή, τις συγχωνεύσεις)

Η ανακοίνωση των ποινών
13+1 χρόνια κάθειρξη στους 6 από τους 7 που καταδικάστηκαν για διεύθυνση – 10 χρόνια στον Ματθαιόπουλο

Σε 13 χρόνια κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και 1 ακόμα για οπλοκατοχή καταδικάζει το δικαστήριο τους Ν. Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Παππά, Λαγό, Γερμενή, Παναγιώταρο.

Ισόβια στον Ρουπακιά

Ο Γ. Ρουπακιάς καταδικάζεται σε ισόβια για τη δολοφονία Φύσσα, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση 6 χρόνια κάθειρξη, για οπλοχρησία 4 έτη, και 4 έτη για οπλοκατοχή.

Οι πρώην βουλευτές

Σε κάθειρξη καταδικάζονται ακόμα οι πρώην βουλευτές:

Ελένη Ζαρούλια: 6 έτη

Πολύβιος Ζησιμόπουλος: 6 έτη

Παναγιώτης Ηλιόπουλος: 7 έτη

Αντώνης Γρέγος: 6 έτη

Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης: 6 έτη

Νίκος Κούζηλος: 7 έτη

Δημήτρης Κουκούτσης: 6 έτη

Ενώ στους πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, οι ποινές έχουν ως εξής:

Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος: 5 έτη

Μιχάλης Αρβανίτης: 5 έτη

Νίκος Μίχος: 5 έτη

Στάθης Μπούκουρας: 5 έτη

Οι πυρηνάρχες

Στους πυρηνάρχες Περάματος, Αναστάσιο Πανταζή, και Νίκαιας, Γιώργο Πατέλη, επιβλήθηκαν καθείρξεις οκτώ ετών και έξι ετών. Στο στέλεχος Ιωάννη Καζαντζόγλου επιβλήθηκε κάθειρξη οκτώ και έξι ετών.

Όταν επανέλθει το δικαστήριο, το λόγο θα έχει και πάλι η εισαγγελέας για την πρότασή της σχετικά με την ανασταλτική δύναμη στην έφεση. Κομβικό είναι το εάν θα δοθεί ανασταλτική δύναμη στην έφεση και σε ποιους κατηγορούμενους. Όσοι αποκτήσουν αυτό το δικαίωμα σημαίνει ότι δεν θα οδηγηθούν στη φυλακή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Για τους υπόλοιπους θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

Θ. Καμπαγιάννης: Τι λέει για τις ποινές – Οι αναστολές πλέον το κρίσιμο σημείο

«Οι ποινές των 7 διευθυντών (13 χρόνια κάθειρξη με εξαίρεση τον Ματθαιόπουλο που πήρε 10) είναι ψηλές, αλλά όχι οι αυστηρότερες. Οι ποινές των ενταχθέντων στην εγκληματική οργάνωση και των αυτουργών των επιμέρους κακουργημάτων είναι χαμηλότερες από τις αρμόζουσες. Πλέον το ζήτημα των αναστολών, το αν δηλαδή οι ποινές αυτές θα εκτιθούν τώρα (και όχι μετά το Εφετείο), είναι κρίσιμο για τη δικαίωση των θυμάτων και την τελική αξιολόγησή μας για το δίκαιο αποτέλεσμα της δίκης», το σχόλιο του συνηγόρου πολιτικής αγωγής στην ιστορική δίκη της ΧΑ, Θ. Καμπαγιάννη

Οι ποινές ανά κατηγορούμενο αναλυτικά

Οι ποινές ανά υπόθεση και κατηγορούμενου

 

Τις ανώτατες προβλεπόμενες ποινές επέβαλε στον Γιώργο Ρουπακιά, ενώ χαμηλότερες από το ανώτατο όριο ποινών αποφάσισε να επιβάλει σε όλους τους υπόλοιπους κατηγορούμενους της εγκληματικής ομάδας. Ο κατηγορούμενος που έλαβε την υψηλότερη ποινή για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα είναι ο Νικόλαος Αποστόλου, κατηγορούμενος μόνο γι’ αυτή την πράξη. Ο Αποστόλου ήταν, σύμφωνα με τη δικογραφία, ο «στρατολόγος» του Γιώργου Ρουπακιά, καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών.

 

Το δικαστήριο «μοίρασε» συνολικά ποινές που ξεπερνούν τα 500 χρόνια.

 

Αναλυτικά η απόφαση ανά κατηγορούμενο και υπόθεση όπως εκφωνήθηκε στο δικαστήριο:

 

– Για τη δολοφονία Παύλου Φύσσα

 

Γιώργος Ρουπακιάς ισόβια και δέκα έτη κάθειρξης συν οκτώ έτη για πλημμελήματα.

 

Ιωάννης Άγγος επτά χρόνια για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

 

Ιωάννης Καζαντζόγλου οκτώ για συνέργεια και έξι για ένταξη.

 

Ελπιδοφόρος Καλαρίτσης επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

 

Ιωάννης Κομιάνος επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

 

Αναστάσιος Μιχάλαρος επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

 

Γιώργος Πατέλης οκτώ για συνέργεια και έξι για ένταξη.

 

Γιώργος Σκάλκος έξι για συνέργεια και τρία για ένταξη.

 

Γιώργος Σταμπέλος επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

 

Λέων Τσαλίκης επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

 

Αθανάσιος Τσορβάς επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

 

Νικόλαος Τσορβάς επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

 

Τέλος, οι Γεώργιος Δήμου, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης έξι για συνέργεια και τρία για ένταξη.

 

– Για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες:

 

Κάθειρξη έξι ετών στην απόπειρα ανθρωποκτονίας και τριών ετών για ένταξη έλαβαν οι Δημήτρης Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός, Θωμάς Μαριάς και Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος. Ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής κάθειρξη οκτώ και έξι ετών.

 

– Για την επίθεση στο ΠΑΜΕ (που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα):

 

Ο Κυριάκος Αντωνακόπουλος (δεν έχει ένταξη) δύο χρόνια για κάθε πράξη επικίνδυνης σωματικής βλάβης (2Χ3) και επιπλέον ποινές 26 μηνών.

 

Ομοίως οι Ιωάννης Καστρινός και Αναστάσιος Πανταζής.

 

Ο Αντώνης Χατζηδάκης τις ίδιες ποινές για την επίθεση στο ΠΑΜΕ (για απλή σωματική βλάβη σε βάρος τριών θυμάτων) και επιπλέον ποινή τεσσάρων ετών για ένταξη.

 

– Στην ομάδα κατηγορουμένων που είχαν μόνο ένταξη.

 

Οι πρώην βουλευτές Γιώργος Γρέγος, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Δημήτριος Κουκούτσης και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης σε κάθειρξη έξι ετών.

 

Οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Νίκος Κούζηλος κάθειρξη επτά ετών. Οι πρώην βουλευτές που έλαβαν ελαφρυντικό Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αβράμης-Αρβανίτης, Στάθης Μπούκουρας και Νίκος Μίχος, φυλάκιση πέντε ετών. Οι δύο τελευταίοι και επιπλέον ποινές για πλημμελήματα.

 

Επίσης μόνο για ένταξη καταδικάστηκαν οι:

 

Νικόλαος Αποστόλου κάθειρξη επτά ετών.

 

Αριστόδημος Δασκαλάκης (πυρηνάρχης Ιεράπετρας) φυλάκιση πέντε ετών.

 

Διονύσιος Λιακόπουλος (υπόθεση Λουκμάν) κάθειρξη έξι ετών.

 

Θωμάς Μπαρέκας κάθειρξη έξι ετών και φυλάκιση έξι μηνών.

 

Νικόλαος Παπαβασιλείου κάθειρξη έξι ετών.

 

Βενετία Πόπορη (αστυνομικός) κάθειρξη έξι ετών και συνολική ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για πλημμελήματα.

 

Βασίλειος Σιατούνης κάθειρξη έξι ετών.

 

Ομοίως και οι Χρήστος Στεργιόπουλος (υπόθεση Λουκμάν), Αθανάσιος Στράτος και Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας.

 

– Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης:

 

Οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάδης, Ηλίας Παναγιώταρος, και Γιώργος Γερμενής κάθειρξη δεκατριών ετών και επιπλέον ποινές για κάποιους από αυτούς για πλημμελήματα, καθώς και χρηματικές ποινές. Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος σε κάθειρξη δέκα ετών.

 

Η διαδικασία συνεχίζεται προκειμένου το δικαστήριο να αποφασίσει για τις συγχωνεύσεις των ποινών.

Left.gr