Γονάτισε το ΕΣΥ, στους δρόμους βγαίνουν οι γιατροί

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γονάτισε το ΕΣΥ, στους δρόμους βγαίνουν οι γιατροί / 7 View / 24/09/2020

Καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, γιατί τέτοιος είναι, το αφήγημα της κυβέρνησης της Ν.Δ. περί «θωράκισης του ΕΣΥ». Η διασπορά στην Αττική -που καταγράφει από τις αρχές του μήνα τα μισά ή και περισσότερα ημερήσια γνωστά κρούσματα (194 χθες σε σύνολο 358)- έχει ξεφύγει, οι διαθέσιμες κλινικές και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Covid στα νοσοκομεία γέμισαν από ασθενείς με Covid, αφιερώνονται νέες με συνοπτικές διαδικασίες, δηλαδή μεταφέροντας τους αρρώστους με άλλα νοσήματα αλλού, κατά προτεραιότητα στον ιδιωτικό τομέα -έναντι αδράς αμοιβής- και οι «ήρωες με τις άσπρες μπλούζες» που καταχειροκροτήθηκαν με περισσή υποκρισία από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βγαίνουν σήμερα στους δρόμους, γιατί έχουν γονατίσει, γιατί δεν πάει άλλο με τις συνθήκες γαλέρας στα νοσοκομεία της χώρας, γιατί διεκδικούν ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας για όλους τους αρρώστους.

«Σωτηρία», «Γ. Γεννηματάς», Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, «Ευαγγελισμός», τέσσερις πυλώνες του ΕΣΥ έχουν σημάνει συναγερμό.

«Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι εκρηκτική», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ): «Είναι επιτακτική ανάγκη να υιοθετήσει επιτέλους η κυβέρνηση τις προτάσεις των νοσοκομειακών γιατρών από την αρχή της πανδημίας, για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας»

Η σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία της Ομοσπονδίας είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις των νοσοκομειακών γιατρών.

Η Γενική Συνέλευση των γιατρών του Νοσοκομείου Νίκαιας, με ομόφωνη απόφασή της, απαιτεί «να σταματήσει η κυβέρνηση να φτιάχνει κλίνες και θέσεις νοσηλείας στα χαρτιά, αλλά να φτιάξει τώρα νέους χώρους, καλά εξοπλισμένους, ώστε να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα»! Αρνούνται να νοσηλεύουν 30 βεβαιωμένα κρούσματα Covid, όταν από τις τραγικά ελλιπείς κτιριακές υποδομές και το εξαιρετικά ελλιπές προσωπικό του νοσοκομείου έχουν εξοικονομηθεί μόνο 12 κλίνες, με αγώνα και ταλαιπωρία όλων των τμημάτων!


«Νίκαιας»: Αρνούνται να νοσηλεύουν 30 βεβαιωμένα κρούσματα Covid, όταν από τις τραγικά ελλιπείς κτιριακές υποδομές και το εξαιρετικά ελλιπές προσωπικό του νοσοκομείου έχουν εξοικονομηθεί μόνο 12 κλίνες, με αγώνα και ταλαιπωρία όλων των τμημάτων!

«Ευαγγελισμός»: Η προσέλευση των ασθενών Covid έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερής υπερφόρτωσης σε κοινές νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ

«Σωτηρία»: Μία παθολογική κλινική λιγότερη. Εκεί που μετρούσαν 80 εισαγωγές σε κάθε εφημερία με 25 κρεβάτια διαθέσιμα και τα υπόλοιπα ράντσα ή διάσπαρτα κρεβάτια σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου, μετρούν πλέον 100-120!


Επιστολή διευθυντών

Κραυγή αγωνίας ήρθε και από τη ναυαρχίδα του ΕΣΥ, τον «Ευαγγελισμό», με την επιστολή έξι διευθυντών και του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας στην οποία περιγράφουν την πίεση που δέχεται το νοσοκομείο («Τα Νέα»).

«Η προσέλευση των ασθενών Covid έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερής υπερφόρτωσης σε κοινές νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ. Ταυτόχρονα, η ζήτηση παροχής υπηρεσιών για άλλες παθήσεις δεν έχει καμφθεί, όπως συνέβη την άνοιξη, σε αρκετές περιπτώσεις δε, ιδίως, νεοπλασματικών περιστατικών και ανοσιακών παθήσεων, είναι πιο επιτακτική».

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, συμπεραίνουν, απέχει «ελάχιστα από τη δημιουργία συνθηκών αδυναμίας παροχής υπηρεσιών ορθής ιατρικής και από την εγκατάσταση δυσλειτουργιών που μπορούν να προκαλέσουν αλυσίδα διαδοχικών αρνητικών εξελίξεων στο νοσοκομείο και στο ΕΣΥ γενικότερα».

Στην ίδια κατεύθυνση είχαν προηγηθεί οι γιατροί του νοσοκομείου «Σωτηρία» («Εφ.Συν.», 19/9, «Γιατροί… ΔΕΝ υπάρχουν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία») και του «Γ. Γεννηματάς» («Εφ.Συν.», 18/9, «Στα όρια… εξόντωσης οι ήρωες με τις άσπρες μπλούζες»).

Οι μεν μας μίλησαν για τις ελλείψεις σε προσωπικό στο νούμερο ένα χαρακτηρισμένο από το υπουργείο Υγείας νοσοκομείο αναφοράς Covid της χώρας και οι δε για τη μετατροπή μίας από τις τρεις παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου σε Covid, με αποτέλεσμα οι άλλες δύο που ήδη πιέζονταν αφού τα νοσοκομεία αναφοράς Covid είχαν ήδη εξαιρεθεί από τις εφημερίες, να πιεστούν ακόμα περισσότερο με μία παθολογική κλινική λιγότερη. Και εκεί που μετρούσαν 80 εισαγωγές σε κάθε εφημερία με 25 κρεβάτια διαθέσιμα και τα υπόλοιπα ράντσα ή διάσπαρτα κρεβάτια σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου μετρούν πλέον 100-120!

Οι διευθυντές των Πνευμονολογικών Κλινικών παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας λόγω των συνθηκών υποστελέχωσης και έλλειψης υποδομών. Στην επαρχία δε η υπερεφημέρευση είναι ακόμα πιο σκληρή καθώς οι γιατροί καλούνται να εφημερεύουν και 30 μέρες τον μήνα!

Οι παραιτήσεις, όμως, όπως ξεκαθάρισε χθες από τηλεοράσεως στην τακτική ενημέρωση -αναφερόμενος στις παραιτήσεις γιατρών του Νοσοκομείου Νίκαιας- ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης δεν γίνονται δεκτές, δηλαδή επιστρατεύονται οι γιατροί να δουλεύουν όσες εφημερίες χρειαστεί, όπως στην περίπτωση του «Σωτηρία», θέτοντας εαυτούς και ασθενείς σε κίνδυνο.

Τα φώτα της δημοσιότητας μπορεί να έχουν πέσει πάνω στον σαρωτικό κορονοϊό, όμως για τους νοσοκομειακούς γιατρούς είναι ξεκάθαρο ότι δεν αρχίζουν και τελειώνουν όλα με τον Covid.

«Το πρώτο είναι αν το δημόσιο σύστημα υγείας είναι θωρακισμένο ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους ασθενείς με Covid (απλές κλίνες, κλίνες ΜΕΘ κοκ). Ομως δεν μπορεί κανείς να ξεχνάει ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να αρρωσταίνουν». Αυτό διατρανώνουν οι γιατροί του «Γ. Γεννηματάς» και του «Ευαγγελισμού». Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει μιλήσει για το φαινόμενο. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πτώση των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού 70% και της θεραπείας του καρκίνου 55% εν μέσω πανδημίας.

efsyn.gr