Γιάννης Ζαχαρίου: Ο αριστερός των ανοιχτών οριζόντων

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γιάννης Ζαχαρίου: Ο αριστερός των ανοιχτών οριζόντων / 40 View / 14/11/2020

Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Ζαχαρίου. Πλήρης ημερών, όχι γιατί διένυε την ένατη δεκαετία της ζωής του, αλλά γιατί οι ημέρες του ήταν γεμάτες ζωή. Τη ζωή που πολύ αγάπησε και με συνέπεια την τίμησε σε όλες τις πτυχές και την πραγματικότητά της. Με χαρές και με λύπες, πάντοτε όμως με τη διεκδίκηση να γίνεται καλύτερη, φωτεινή, ελεύθερη και αξιοπρεπής για όλους. Άνθρωπος τρυφερός, ευγενής, αλληλέγγυος και ευαίσθητος, κατέγραφε την παρουσία του μέσα στη συλλογικότητα της κοινωνίας. Δεν θήτευσε ποτέ στην αλαζονεία της προσωπικής άποψης, γι αυτό και είχε τη δύναμη και τη δυνατότητα να διαλέγεται και με την αντίθετη άποψη και με ευπρέπεια επιχειρημάτων, να διαφωνεί αλλά και να πείθεται, να συμφωνεί και να αναγνωρίζει τον αντίθετο λόγο και να μην τον θεωρεί στερεότυπα αντίπαλο.
Ο Γιάννης Ζαχαρίου κατέγραψε την πολιτική παρουσία του στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς, στο ΚΚΕ Εσωτερικού, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, στην κομματική οργάνωση των νομικών,. Ήταν ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης των νομικών και πολιτικά πορεύτηκε με τις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες αυτής της αριστεράς, της ανανεωτικής αριστεράς και, μετά το ΚΚΕ Εσωτερικού, στην ΕΑΡ, στο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, στη ΔΗΜΑΡ.
Πίστευε ο Γιάννης στην Αριστερά των ανοιχτών οριζόντων. Στην Αριστερά που δεν χάνεται στο νεφέλωμα της αποϊδεολογοποίησης, αλλά σταθερά αγωνίζεται να εκφράσει τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.
Ήταν σημαντικός και διακεκριμένος νομικός, με ταυτόχρονη και συνεχή την αγάπη του στις τέχνες.
Δεν ήταν ο αριστερός της απόστασης από τους αγώνες. Μετείχε στους συνδικαλιστικούς αγώνες του κλάδου των δικηγόρων, με ενεργή την παρουσία του στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας και διετέλεσε μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου.
Βαθειά δημοκράτης, επίμονος αντιφασίστας και ελεύθερος άνθρωπος, άφησε βαθύ το αποτύπωμά του στους δρόμους που περπάτησε.
Η μνήμη μας θα είναι ζωντανή για τον Γιάννη.
Τον Γιάννη Ζαχαρίου που αγαπήσαμε και μας τίμησε με τη φιλία του και τη συντροφικότητά του.
Σφίγγουμε το χέρι της Κυβέλης, της Μίτσης, όλων των οικείων του, με τον παρήγορο λόγο: ο Γιάννης θα είναι παρών στην καρδιά μας και στο νου μας.

Φώτης Κουβέλης