Βόρεια Εύβοια / Ούτε ένα ευρώ δεν έχουν πάρει οι ρητινοκαλλιεργητές παρά τις εξαγγελίες για αποζημιώσεις

by/ 0 Comments / 3 View / 08/10/2021

Αβοήθητοι, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια παραμένουν, οι ρητινοκαλλιεργητές, αφού παρά την υποσχεσιολογία μέτρων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη 2,5 μήνες μετά δεν έχουν εισπράξει ούτε ευρώ.

Μάλιστα οι ρητινοκαλλιεργητές βρίσκονται ακόμα σε πιο δεινή θέση, καθώς όχι μόνο δεν έχουν λάβει ενίσχυση από την απώλεια της φετινής τους παραγωγής εξαιτίας των πυρκαγιών, δεν τους έχει καταβληθεί ακόμη ούτε η ετήσια ενίσχυσή τους για την περασμένη καλλιεργητική περίοδο.

«Τις τελευταίες ημέρες η Κυβέρνηση επιδίδεται σε μια υποσχεσιολογία μέτρων για τους πληγέντες της Β. Εύβοιας, χωρίς αντίκρισμα, αφού δεν έχει μπει στην τσέπη τους ούτε ένα ευρώ» σχολίασε με νόημα σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ν. Ευβοίας Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο πρώην υπουργός επισήμανε επίσης ότι «πέραν αυτών η πρόταση της Κυβέρνησης για την ένταξη τους σε κοινωφελές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με αντικείμενο απασχόλησης σε δασικές εργασίες πρέπει να συμπληρωθεί και με τις παρακάτω ρυθμίσεις:

1.    Την ασφάλιση για βαρέα, όπως είχαν οι ρητινοκαλλιεργητές, που σημαίνει σύνταξη στα 62 και όχι στα 67 χρόνια,
2.    Την είσοδο στο πρόγραμμα και των ατόμων που ξεκίνησαν τη φετινή χρονιά τη δραστηριότητα αλλά δε μπόρεσαν να συγκεντρώσουν παραγωγή και
3.    Την είσοδο, στο επάγγελμα του ρητινοκαλλιεργητή, νέων απασχολούμενων κάθε χρόνο, ανάλογων με τους εξερχόμενους».

Καταλήγοντας ο Βαγγέλης Αποστόλου εστίασε ότι «Προέχουν όμως σήμερα δύο πράγματα. Πρώτον να καταβληθούν οι αποζημιώσεις και δεύτερον να ενισχυθούν με ένα έκτακτο επίδομα αυτοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης».

avgi.gr