Αχρείαστο ρίσκο η ολιγοήμερη επανέναρξη των σχολείων

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αχρείαστο ρίσκο η ολιγοήμερη επανέναρξη των σχολείων / 5 View / 28/04/2020

Έντονες επιφυλάξεις για το άνοιγμα των σχολείων για μόλις είκοσι ημέρες διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει συναίνεση στην επιστημονική κοινότητα και πως πρόκειται για “ένα αχρείαστο ρίσκο που δεν πρέπει να αναληφθεί”.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο Αλ. Τσίπρας είχε χθες γύρο τηλεφωνημάτων με καθηγητές και επιδημιολόγους για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Το σταδιακό άνοιγμα όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης, με απόσταση μεταξύ τους, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στις 11 Μαΐου θα γίνει η αρχή από την Τρίτη Λυκείου. Το άνοιγμα των σχολείων στην Ελλάδα εισηγήθηκε η ειδική επιτροπή για τον κορωνοϊό με μία λευκή ψήφο, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Αυτό, όπως τόνισε, πρέπει να γίνει σταδιακά και με προϋποθέσεις. “Εμείς εισηγούμαστε. Η Πολιτεία θα αποφασίσει” σημείωσε.

Αλ. Τσίπρας με καθηγητές και επιδημιολόγους

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την ανησυχία και τις έντονες επιφυλάξεις του, που διατυπώνονται τόσο από τους γονείς όσο και από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας δημοσίως για την κυβερνητική απόφαση να ανοίξουν εν μέσω πανδημίας -για μόλις είκοσι μέρες- όλα τα σχολεία, και δη τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι τα σχολεία δεν μπορούν και δεν πρέπει να συγχέονται με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ πρόσθεσε πως οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες μάλιστα κάνουν μαζικά διαγνωστικά τεστ για τον ιό και έχουν καλύτερη εικόνα της διασποράς του στην κοινότητα, δεν προχωρούν στο άνοιγμα των σχολείων.

Επισήμανε ωστόσο ότι η περίπτωση της Τρίτης Λυκείου και των τελειόφοιτων φοιτητών είναι διαφορετική, ώστε να μπορούν να δώσουν Πανελλαδικές ή να πάρουν το πτυχίο τους και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Να προετοιμαστούμε για την επόμενη χρονιά

Τις επιφυλάξεις για το άνοιγμα όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης, πλην της Τρίτης Λυκείου και των πτυχιακών εξετάσεων στα πανεπιστήμια, εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τονίζει με ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί να προχωρήσουμε τώρα στο βεβιασμένο άνοιγμα των σχολείων, πρέπει να προετοιμαστούμε για την επόμενη χρονιά δημιουργώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα ασφαλές, από όλες τις απόψεις, άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, “όταν θα έχουμε καλύτερη εικόνα του μέρους του πληθυσμού με αντισώματα και ενδεχομένως εφοδιασμένοι και με νέα φαρμακευτικά όπλα για την αντιμετώπιση του ιού”.

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στη νέα φάση, σε αυτό το “νέο μεταίχμιο”, αναμένονται πολιτικές αποφάσεις από τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη, τη στιγμή που ήδη καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των επιστημόνων – εμπειρογνωμόνων ως προς την επαναλειτουργία των σχολείων.

Κοινός τόπος για όλους είναι η ανάγκη να διενεργηθούν οι εξετάσεις για τα πανεπιστήμια το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουλίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να επανέλθουν για λίγες ημέρες προετοιμασίας στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου. Το ίδιο ισχύει και για την πραγματοποίηση των πτυχιακών εξετάσεων στα πανεπιστήμια.

Ωστόσο η Κουμουνδούρου υπογραμμίζει τις σοβαρές αντιρρήσεις που διατυπώνονται από γιατρούς, εκπαιδευτικούς και γονείς ως προς το άνοιγμα των άλλων τάξεων και βαθμίδων.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να είναι πολιτική, αλλά να βασίζεται -αν όχι στην ομοφωνία- τουλάχιστον στην πλατιά συναίνεση της επιστημονικής κοινότητας. Από τη στιγμή που αυτή η συναίνεση σήμερα δεν υφίσταται, η έναρξη των σχολείων για μόλις ένα μήνα πριν τις καλοκαιρινές διακοπές αποτελεί αχρείαστο ρίσκο που δεν πρέπει να αναληφθεί” τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

“Τι θα εξυπηρετούσε μια τέτοια βεβιασμένη απόφαση από πλευράς της κυβέρνησης, στον βαθμό που η επανέναρξη μαθημάτων για λίγες μόνο μέρες δεν εξυπηρετεί εκπαιδευτικές ανάγκες, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε επέκταση των κρουσμάτων μεταξύ των μαθητών, των εκπαιδευτικών, αλλά και του γενικού πληθυσμού;” σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιώντας ότι μπορεί να ανατραπούν όσα πετύχαμε επί δύο μήνες.

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Αναφέροντας το ευρωπαϊκό παράδειγμα τονίζεται ότι σε όσες ευρωπαϊκές χώρες έχει αποφασιστεί επαναλειτουργία των σχολείων αυτή συνδυάζεται με δεκάδες χιλιάδες τεστ ημερησίως, “κάτι που στη χώρα μας δεν είναι δυνατόν, όταν επί μήνες έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 70.000 τεστ και είμαστε ουραγοί σε ολόκληρη την Ευρώπη”.

Διατυπώνεται ακόμα η επιφύλαξη σχετικά με το αν τα σχολεία μπορούν να οργανωθούν για την εφαρμογή των μέτρων, καθώς, όπως τονίζεται, η κατάσταση των σχολικών κτηρίων δεν προσφέρεται για άμεση οργάνωση υγειονομικών μέτρων.

avgi.gr