Ασφυκτική η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ασφυκτική η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης / 5 View / 11/11/2020

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση με την πανδημία στη Θεσσαλονίκη. Στα όριά τους είναι τα νοσοκομεία, ενώ η θετικότητα στο πληθυσμό έχει ανέβει στο 32%, σύμφωνα με την χθεσινή έκτακτη ενημέρωση από το υπουργό Υγείας. Ο Βασίλης Κικίλιας μάλιστα σήμερα βρίσκεται επί τόπου, όπου έχει προγραμματισμένη σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, που βρίσκεται από χθες στην πόλη, ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και λοιμωξιολόγοι και εντατικολόγοι των Νοσοκομείων της πόλης.

Για «επιχειρησιακούς λόγους» επισκέπτεται σήμερα τη Θεσσαλονίκη και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Θα επισκεφθεί τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, προκειμένου σύμφωνα με πληροφορίες να συζητήσει με στελέχη της ΕΛΑΣ για την τήρηση των μέτρων ενόψει και της 17ης Νοέμβρη.

«Σε 14 ώρες γέμισε μια ολόκληρη ΜΕΘ»

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι μαζικές εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία γιατρού στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης για τις δραματικές ώρες που ζουν οι ασθενείς και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook, ο Λευτέρης Σιώμος περιγράφει αυτά που έζησε σε μια βραδιά στο νοσοκομείο. «Χθες η Β ΜΕΘ τέθηκε εκ νέου (2η φορά) στη μάχη έναντι στον covid-19. Πόσος χρόνος νομίζετε χρειάστηκε για να γεμίσει σχεδόν; Να σας πω εγώ: 14 ώρες‼️ Δεχόμενη τεράστια πίεση τόσο από τη γενική εφημερία του ΓΝ «Γ.Παπανικολάου» όσο και από νοσοκομεία γειτονικών νομών» υπογραμμίζει.

Άνοιξαν το μεσημέρι κρεβάτια καρδιοχειρουργικής κλινικής στο ΑΧΕΠΑ
Μόνο χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 70 ασθενείς με Covid εισήχθησαν για νοσηλεία στη Θεσσαλονίκη, μέσω των νοσοκομείων που εφημέρευαν. Δραματική είναι η κατάσταση και με την έλλειψη πλέον κρεβατιών ΜΕΘ για ασθενείς με Covid. Ενδεικτικό είναι ότι χθες Τρίτη, όπως επιβεβαίωσε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, Μπάμπης Κοροξενός, στο ΑΧΕΠΑ δεν υπήρχε στην έναρξη της εφημερίας ούτε μία διαθέσιμη κλίνη για ασθενή με βαριά συμπτώματα κορωνοϊού. «Το μεσημέρι φρόντισαν να ανοίξουν κρεβάτια καρδιοχειρουργικής κλινικής» σημείωσε. «Εκτός από το ότι ανοίγουν κρεβάτια μόνο για το θεαθήναι, αυτοί οι καρδιοχειρουργημένοι πού θα πάνε;» το ερώτημα που έθεσε ο Μπ. Κοροξενός.

Για κρίσιμες ημέρες κάνει λόγο σε ανάρτησή του στο Twitter ο Π. Παπανικολάου, νευροχειρουργός στο Κρατικό Νίκαιας και γνωστός συνδικαλιστής, καλώντας όλους στο πλευρό των νοσοκομειακών γιατρών.

Μπροστά στην αφόρητη κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, που επέτρεψε να συμβεί εξαιτίας της αδράνειάς της, η κυβέρνηση θέλει να βάλει μπροστά νέο σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται ενεργοποίηση φορητών αναπνευστήρων για την κάλυψη των αναγκών στα νοσοκομεία. Πρόκειται για εφεδρείες που προμηθεύτηκε το Υπουργείο Υγείας από διαγωνισμούς και δωρεές ιδιωτών κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Θα χρησιμοποιηθούν σε κλινικές νοσοκομείων – νευροχειρουργικές, καρδιοχειρουργικές, αγγειοχειρουργικές – οι οποίες με αλλαγή χρήσης θα μετατραπούν σε Ειδικές Μονάδες Covid, σύμφωνα με τον Β. Κικίλια. Στο σχέδιο είναι και η ανάπτυξη 50 κλινών ΜΕΘ, για τη λειτουργία των οποίων όμως θα χρειαστεί να επιστρατευτούν γιατροί άλλων ειδικοτήτων αφού δεν έχουν γίνει ακόμη προσλήψεις.

Κ. Λιβαδάς: Στο μη περαιτέρω τα νοσοκομεία στη βόρεια Ελλάδα – Κίνηση πανικού η πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς
Σε Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη, τα νοσοκομεία δεν είναι απλά «στο κόκκινο», αλλά «στο μη περαιτέρω», δήλωσε ο Κώστας Λιβαδάς, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, Στο Κόκκινο και στην εκπομπή «Ξυπνήστε!».

Αναφέρθηκε ειδικότερα στα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Δράμας και Σερρών τα οποία έχουν πλέον γεμίσει, ενώ τόνισε πως τα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη δεν είναι τωρινά και σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλονται και αυτά στο λάθος μοντέλο, όπως το χαρακτήρισε, που ισχύει για τη βόρεια Ελλάδα, δηλαδή των νοσοκομείων αναφοράς για Covid-19, ένα μοντέλο που όπως είπε επιτείνει τα προβλήματα.

Η ενδεικνυόμενη λύση είπε ο Κ. Λιβαδάς είναι η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας Υγείας, με μόνιμο προσωπικό για μια «νόσο κοινότητας» όπου πολλοί ασθενείς παραμένουν στο σπίτι τους και όχι το μοντέλο «νοσοκομείων Covid».

Για το κάλεσμα της κυβέρνησης προς ιδιώτες γιατρούς για την βόρεια Ελλάδα, με όρους προνομιακούς έως και προκλητικούς, το μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ χαρακτήρισε την πρόσκληση «κίνηση πανικού» από την κυβέρνηση για να καλύψει το σύστημα, σημειώνοντας παράλληλα πως το κάλεσμα αυτό φέρνει γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία και ιδιώτες σε μια «τεχνητή αντιπαράθεση».

Ο ίδιος κάλεσε τέλος -έστω και τώρα- σε μαζικές προσλήψεις ιατρών, τουλάχιστον 2.500 από τους 6.000 που λείπουν από το σύστημα, ζητώντας ένα συνολικό σχέδιο καταπολέμησης της πανδημίας με κύριο βάρος την πρωτοβάθμια Υγεία, την αξιοποίηση των ΤΟΜΥ και γρήγορες διαδικασίες για προσλήψεις στον ΕΟΠΥΥ.

Avgi.gr