Ασφαλιστικό/ Η εκτόξευση του δημόσιου χρέους κατά 49% εκθέτει και στους θεσμούς την κυβέρνηση

by/ 0 Comments / 3 View / 10/07/2021

Η Κομισιόν αντιδρά στην τεράστια δημοσιονομική επιβάρυνση που θα φέρει η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης

Ηαπόρριψη του ασφαλιστικού σχεδίου από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς λόγω της τεράστιας δημοσιονομικής επιβάρυνσης (78 δισ.) που συνεπάγεται η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση, που υποχρεώθηκε προχθές να μεταθέσει την ψήφισή του επίμαχου νομοσχεδίου για τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης διαψεύδει ότι υπήρξε ευρωπαϊκή παρέμβαση, παραδέχεται όμως ότι τις προηγούμενες ημέρες ο υφυπουργός Π. Τσακλόγλου “μίλησε με τους θεσμούς”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαιώνουν ανεπισήμως και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, η Κομισιόν, παρά την ένταξη του ασφαλιστικού στις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ζήτησε αναλογιστικές μελέτες και, όταν αυτές δόθηκαν, διαπίστωσε ότι:

* Οι μελέτες βασίζονται στην (πρωτοφανή) παραδοχή ότι για τα επόμενα 30 – 40 χρόνια η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται με εξωπραγματικούς ρυθμούς 3,5% – 4%.

* Το κόστος μετάβασης (που προκαλεί δημοσιονομική δαπάνη 78 δισ.) απειλεί τη βιωσιμότητα του χρέους από το 2030 και μετά και για τον λόγο αυτό ζήτησαν είτε επιβολή οριζόντιας φορολογίας είτε μειώσεις των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Επιβάρυνση χρέους 49%

Να θυμίσουμε εδώ ότι ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης, σε συνέντευξή του στην ΑΥΓΗ της Κυριακής (4.7.2021), είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, το δημοσιονομικό πρόβλημα και την εκτόξευση του χρέους που θα προκαλέσει τυχόν εφαρμογή του ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση:

1. Οι συντάξεις θα εξασφαλίζονται μόνο εφόσον θα χρηματοδοτηθεί το κόστος μετάβασης. Διαφορετικά θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, ιδιαίτερα μετά το 2030 με ετήσια δαπάνη της τάξης του 1 δισ. ευρώ και μετά το 2040 με ετήσια δαπάνη της τάξης των 2,7 δισ. ευρώ.

2. Ενώ από το 2040 και μετά η χώρα μας θα μπορεί να καταβάλλει μια μικρότερη επιβάρυνση για το χρέος, αφού σχεδόν το 50% θα το έχει εξοφλήσει μέχρι το 2040, η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού θα επιβαρύνει την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους κατά 49%.

Χατζηδάκης «αδειάζει» Τσακλόγλου

«Ούτε οι δανειστές ζητούν πρόσθετο φόρο ούτε θα υπάρξει αναβολή του νομοσχεδίου. Απορώ πραγματικά πώς εμπλεκόμαστε ως πολιτικό σύστημα σε μια τέτοια συζήτηση, η οποία είναι κωμικοτραγική και εκτός τόπου και χρόνου» δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα (και της Εφ.Συν.) που αναφέρουν ότι οι θεσμοί ζήτησαν την επιβολή πρόσθετου φόρου για το ασφαλιστικό, ο Κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Έκανε συνάντηση μαζί τους ο κ. Τσακλόγλου, δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο απ’ όσα μου είπε ο κ. Τσακλόγλου… Είναι πολύ σοβαρός άνθρωπος, δεν μπορούμε να αμφισβητούμε την αξιοπιστία του… Και πάντως, και να την αμφισβητούμε, είναι μεγαλύτερη από του ΣΥΡΙΖΑ… Ούτε δηλώσεις δικές μου υπήρχαν ότι θα συζητηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια μέσα στον Ιούλιο, ούτε αναβολή υπάρχει, ούτε οι θεσμοί ζητούν πρόσθετο φόρο”.

Τέλος, αναφερόμενος και στις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνεται αυτού του απαξιωμένου συστήματος. Δικαίωμά του. Αλλά και δικαίωμα δικό μας να επιμείνουμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σύστημα».

Avgi.gr