ΑΣΕΠ: Κλείνει την πόρτα στους πτυχιούχους κολεγίων

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΑΣΕΠ: Κλείνει την πόρτα στους πτυχιούχους κολεγίων / 6 View / 11/03/2020

Με συντριπτική πλειοψηφία, το ΑΣΕΠ αποφάσισε να μην ενταχθούν αναδρομικά οι απόφοιτοι κολεγίων στις προκηρύξεις για τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών

Μπλόκο στην πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει αναδρομικά και τους αποφοίτους κολεγίων στις προκηρύξεις για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, έβαλε το ΑΣΕΠ με απόφαση της Ολομέλειάς του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια εξέτασε σήμερα το ερώτημα εάν γίνεται να προσμετρηθούν αναδρομικά τα πτυχία των κολεγίων στις προκηρύξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και απάντησε αρνητικά με καθαρή πλειοψηφία, 14 αρνητικών ψήφων έναντι 5 θετικών.

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε θεσπίσει με νόμο την δυνατότητα να λαμβάνονται υπόψη οι τίτλοι αποφοίτων από κολέγια και αυτό οδήγησε πολλούς υποψηφίους να καταθέσουν ενστάσεις επί των αποτελεσμάτων που ήδη βγάζει το ΑΣΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μήνες τρέχουν πολλές προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό στην Ειδική και την Γενική Παιδεία στις οποίες έχουν καταθέσει αιτήσεις πάνω από 120.000 υποψήφιοι. Οι προκηρύξεις είχαν διαμορφωθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και βάσει αυτών γίνονταν μόνον δεκτοί τίτλοι κολλεγίων που αναγνωρίζονταν από τον ΔΟΑΤΑΠ. Για τους τίτλους των κολλεγίων ημεδαπής, η αναγνώριση αφορά μόνο τα επαγγελματικά προσόντα και γίνεται από το ΣΑΕΠ για το οποίο όμως δεν υπήρχε ρητή αναφορά στις προκηρύξεις.

Το αποτέλεσμα ήταν όσοι είχαν καταθέσει αιτήσεις με πτυχία ημεδαπών κολεγίων να απορρίπτονται αλλά να καταθέτουν ενστάσεις με βάση τον νόμο Κεραμέως. Επί του θέματος εκλήθη να αποφασίσει η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ η οποία με ψήφους 14-5 απεφάνθη ότι δεν μπορεί να ληφθούν αναδρομικά υπόψη οι τίτλοι των κολεγίων ως επαγγελματικά προσόντα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση αφορά μόνο την αναδρομικότητα και δεν μπαίνει στη νομική ερμηνεία για το πώς και αν υπερισχύει το ενωσιακό δίκαιο επί του εθνικού.

Για σημαντική απόφαση της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ κάνει λόγο από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Νίκος Φίλης. «Η απόφαση αυτή, περιφρουρεί το κύρος του ΑΣΕΠ και είναι σύμφωνη με την πάγια πρακτική του να μην διαταράσσονται οι όροι ενός διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα, η απόφαση συνιστά το πρώτο βήμα για την ακύρωση του άρθρου 50 για τα Κολέγια που είναι αντισυνταγματικό και έχει προκαλέσει ισχυρές κοινωνικές αντιδράσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει μαζί με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας τον αγώνα για την ακύρωση του άρθρου 50 και δεσμεύεται ότι ως κυβέρνηση θα το καταργήσει», ανέφερε ο Ν.Φίλης.

πηγή: ethnos.gr