Αρνείται η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αστυνομική επέμβαση για την κατάληψη στην Πρυτανεία

by/ 0 Comments / 2 View / 03/03/2021

Σε κατάληψη παραμένει από χθες η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από φοιτητές που διαμαρτύρονται στο νόμο Κεραμέως με τους συγκεντρωμένους να εκφράζουν φόβους για επικειμένη επιχείρηση εκκένωσης.

 

Οι πρυτανικές αρχές δέχτηκαν χθες βράδυ διάφορες οχλήσεις τόσο από το υπουργείο Παιδείας όσο και από τις αστυνομικές αρχές για να συμφωνήσουν με την παρουσία της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο αλλά αρνήθηκαν, καθώς δεν έχουν αναφερθεί φθορές, παρεμπόδιση ή κάποιος λόγος που να επιτρέπει κάτι τέτοιο.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα typos-i.gr, ο ίδιος πρύτανης του Πανεπιστημίου, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, δέχτηκε τηλεφώνημα από το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την κατάληψη αλλά και την «παραίνεση» να επικοινωνήσει με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κάτι που δεν έκανε, αντιτείνοντας ότι δεν επιθυμεί επέμβαση της αστυνομίας. Η ιστοσελίδα αναφέρει πως έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση για την οποία ειδοποιήθηκε ο πρύτανης νωρίς το πρωί της Τρίτης.

 

Επίσης, σε χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίαση σύσσωμη η Σύγκλητος του ιδρύματος εξέφρασε τη διαφωνία της σε οποιαδήποτε επέμβαση της αστυνομίας. Άλλωστε, τόσο η Σύγκλητος όσο και ο κ. Αλμπάνης είχαν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους στις διατάξεις του νέου νόμου και σίγουρα στην ίδρυση ειδικού σώματος στα ΑΕΙ, πριν αυτός ψηφιστεί.

 

Στην νέα απόφασή της η Σύγκλητος συμφωνεί με τα περισσότερα αιτήματα των φοιτητών, καθώς ευθυγραμμίζονται με τις προηγούμενες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου, και διαφωνεί απόλυτα και προκαταβολικά με κάθε παρέμβαση εξωακαδημαϊκών παραγόντων, ιδιαίτερα δε της αστυνομίας με το πρόσχημα της αντιμετώπισης φθοράς ή επεισοδίων.

 

Η απόφαση της Συγκλήτου

 

 

1. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην υπ. αριθμ. 1102/2-3-2021Συνεδρία της, επισημαίνει τη δυσκολία λειτουργίας του Ιδρύματος λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η χρόνια υποχρηματοδότηση, καθώς και τον κίνδυνο να χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά λόγω της μη πραγματοποίησης των εργαστηριακών μαθημάτων, λόγω πανδημίας.

 

Για τους παραπάνω λόγους, κρίνουμε αναγκαία την άμεση έναρξη της διενέργειας κλινικών, εργαστηριακών μαθημάτων και πρακτικών ασκήσεων,τόσο των προπτυχιακών όσο και των μεταπτυχιακών σπουδών, όπου απαιτείται η φυσική παρουσία των φοιτητών. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει, ήδη, παρατείνει με αποφάσεις της Συγκλήτου το ακαδημαϊκό έτος μέχρι 31-8-2021. Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό εφικτό είναι να ληφθούν από τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το τρέχον και επόμενο ακαδημαϊκό έτος να γίνουν με την παρουσία των φοιτητών.

 

Προς τούτο, προτείνουμε να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού που εμπλέκεται σε εργαστηριακά και κλινικά μαθήματα, καθώς και να πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι (rapidtest) όλων των εμπλεκομένων στην εκπαίδευση.Επίσης, ζητείται η οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματοςγια να αντιμετωπιστούν οι λειτουργικές ανάγκες του.

 

Η Σύγκλητος καλεί το Υπουργείο Παιδείας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Ιδρύματος.Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι στη διάθεσή της για κάθε σχετική συνδρομή με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

2. Σε ό, τι αφορά την κατάληψη του κτηρίου της Πρυτανείας από ομάδα φοιτητών, η Σύγκλητος ομόφωνα διαπιστώνει ότι:

 

α) Τα περισσότερα αιτήματα που θέτουν οι φοιτητές ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις προηγούμενες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου και γι αυτό μας βρίσκουν σύμφωνους.

β) Το Ίδρυμα πρέπει να παραμείνει ανοικτό και σε πλήρη λειτουργία, ακριβώς για να αντιμετωπίσει τα οξυμένα αυτά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την πανδημία και την ψήφιση του νέου νόμου για το Πανεπιστήμιο.

γ) Η Σύγκλητος διαφωνεί απόλυτα και προκαταβολικά με κάθε παρέμβαση εξωακαδημαϊκών παραγόντων, ιδιαίτερα δε της αστυνομίας με το πρόσχημα της αντιμετώπισης φθοράς ή επεισοδίων, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι σε θέση να επιλύσει, και θα επιλύσει, τα προβλήματά της με τους δικούς της τρόπους. Κάθε άλλη ενέργεια θα δημιουργήσει επικίνδυνες εντάσεις και περαιτέρω προβλήματα.

Efsyn.gr