Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης / Φοιτητικό ποτάμι διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας στα πανεπιστήμια

by/ 0 Comments / 4 View / 23/02/2021

Χιλιάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τρίτης μπροστά στο χώρο του υπό κατάληψη κτιρίου της Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λίγο μετά τις 11 το πρωί, ξεκίνησε η πορεία προς τα Δικαστήρια, όπου αναμένεται να οδηγηθούν οι 31 συλληφθέντες κατά την αστυνομική εισβολή της Δευτέρας για να απολογηθούν στον εισαγγελέα με βάση τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν εναντίον τους.

Την συγκέντρωση «χρωμάτισε» και η κίνηση καθηγητή να γράψει πολλές φορές την λέξη «ντροπή» στο χώρο όπου ένα 24ωρο πριν είχε εξελιχθεί το όργιο αστυνομικής βίας κατά των διαμαρτυρόμενων φοιτητών

Την ίδια ώρα, φοιτητές κινητοποιούνται και στην Αθήνα, συμπαραστεκόμενοι στους συλληφθέντες της Θεσσαλονίκης και με τα ίδια αιτήματα κατά του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, κυριαρχούν συνθήματα όπως «με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία».

Η επιδεικτική και πρωτοφανής αστυνομική βία εντός των χώρων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την Δευτέρα ήταν η απάντηση του κρατικού μηχανισμού και των πρυτανικών Αρχών στην φοιτητική κατάληψη του κτιρίου της Διοίκησης αντιδρώντας στον «νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» για τα ΑΕΙ και την αστυνομοκρατία που εισάγει στην ανώτατη δημόσια εκπαίδευση.

Μετά από εβδομάδες κατά τις οποίες τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη έκαναν παρέλαση στα κανάλια με δηλώσεις περί επιβολής της νομιμότητας και άλλες χουντικής έμπνευσεις τοποθετήσεις, η μετατροπή την Δευτέρα το βράδυ των προσαγωγών 31 φοιτητών σε συλλήψεις, είχε ως αιτιολογία και την παράβαση μέτρων κατά του κορωνοϊού (με επιβολή προστίμων 300 ευρώ στους συλληφθέντες). Οι φοιτητές που αντιδρούν στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη «φορτώθηκαν» και «διατάραξη λειτουργίας υπηρεσιών», «παράνομη βία», «φθορά ξένης ιδιοκτησίας», «διατάραξη οικιακής ειρήνης», «απόπειρα σωματικής βλάβης», «απείθεια», «βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων (αντίσταση)», «παράβαση του νόμου περί όπλων». Κατά την ΕΛΑΣ, τον πολιτικό της προϊστάμενο και την κυβέρνηση Μητσοτάκη συνολικά, η βίαιη και επιδεικτική απογύμνωση νέων ανθρώπων από τα ρούχα μπροστά στις κάμερες, το να σύρονται στο έδαφος δεμένοι σαν ζώα προς σφαγή, είναι μεταξύ άλλων και μέτρο προστασίας από την πανδημία.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η θέση των πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ που φόρεσαν και αυτές στολή και με μία ανακοίνωση 462 λέξεων μίλησαν για «παρανομία», «παραβατικά στοιχεία», «παραβάσεις του κοινού ποινικού δικαίου», «βίαιη κατάληψη», «βάρβαρες παραβιάσεις», «βάναυσες διακοπές», «χυδαίους προπηλακισμούς», «ομηρίες», «οργανωμένες περιθωριακές ομάδες», «εκδηλώσεις βίας», «πρακτικές του όχλου», «αποτρόπαιες επιθέσεις», «απειλές της σωματικής ακεραιότητας», «βία», «απειλή χρήσης βίας», «κατάληψη του δημόσιου χώρου». Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει πουθενά η λέξη «Παιδεία», η «εκπαίδευση», η «καλλιέργεια», η «γνώση»… (και φυσικά ούτε η πανδημία και τα μέτρα για την παράβαση των οποίων “τιμωρήθηκαν” οι φοιτητές…).

Σημειώνεται ότι η μεθοδική κλιμάκωση της κοινωνικής έντασης στα ΑΕΙ εν μέσω lockdown με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ και την πρωτοφανή αστυνομική καταστολή στο ΑΠΘ, έρχεται την ίδια ώρα με την μεθόδευση της κατάρρευσης από την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα που διεκδικεί το δικαίωμα που ο νόμος του παρέχει να επιστρέψει στον Κορυδαλλό. Η δημιουργία σημείων μεγάλης έντασης μοιάζει «κομένη και ραμένη» στα μέτρα των επικοινωνιακών αναγκών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα για την αρχική συγκάλυψη της υπόθεσης Λιγνάδη και τα όσα ακολούθησαν.

Πολιτικές Επιστήμες ΑΠΘ: Μετά την ψήφιση του 4777/2021 άρχισε η σκληρή εφαρμογή

«Δυστυχώς σήμερα ζήσαμε μια θλιβερή μέρα για το ΑΠΘ, με την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στην κατάληψη του Κτιρίου Διοίκησης και στον περιβάλλοντα χώρο, με ρίψεις χημικών, με βία και έκτροπα από τα ΜΑΤ εναντίον φοιτητών και φοιτητριών. Είναι προφανές ότι μετά την ψήφιση του νόμου 4777/2021 για τα Πανεπιστήμια (νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη) άρχισε αμέσως η σκληρή εφαρμογή του, σε μια επίδειξη ισχύος, για την οποία φέρουν ευθύνη και οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ. Έγιναν 30 προσαγωγές και συλλήψεις φοιτητών και φοιτητριών, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και 3 φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Όλοι/ες κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Εμείς, ως Καθηγητές και λοιπό προσωπικό του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, επιθυμούμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στις συλληφθείσες φοιτήτριές μας. Επειδή ο Πρόεδρος του Τμήματος ήταν αυτόπτης μάρτυρας των επεισοδίων, μπορούμε να πούμε ότι οι εν λόγω φοιτήτριες συνελήφθησαν αναίτια, απλώς επειδή συμμετείχαν στη φοιτητική διαμαρτυρία. Επίσης, δηλώνουμε ότι η μία εκ των τριών λιποθύμησε και διακομίστηκε με ασθενοφόρο πρώτα στο ΑΧΕΠΑ και από εκεί με περιπολικό στη ΓΑΔΘ, βεβαιώνουμε ότι τις γνωρίζουμε καλά, ότι πρόκειται για εξαιρετικούς χαρακτήρες και καλές φοιτήτριες, ότι συμμετέχουν στα μαθήματα και στην εκπαιδευτική διαδικασία του Τμήματος, ανταποκρινόμενες με επιτυχία στις εξετάσεις. Γι’ αυτό και ζητούμε την άμεση απελευθέρωσή τους, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Avgi.gr