Απόφαση της Ιεραρχίας θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία – Εκτός «γραμμής» Ιεράς Συνόδου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απόφαση της Ιεραρχίας θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία – Εκτός «γραμμής» Ιεράς Συνόδου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής / 15 View / 10/03/2020

Κόντρα σε όλα τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, η Ιερά Σύνοδος εμμένει στη μεσαιωνική αντίληψη ότι η μετάληψη δεν μεταδίδει ασθένειες. Την ίδια ώρα, και η κυβέρνηση αποφεύγει μέχρι σήμερα να εξαιρεί τις εκκλησίες από τα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας του νέου κορονοϊού, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα ΚΑΠΗ, που θα παραμείνουν κλειστά για δύο εβδομάδες.

Στην απόφασή της η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδος θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία υποστηρίζοντας ότι είναι ασφαλείς όσοι μεταλαμβάνουν και παροτρύνοντας τους εμμέσως να αγνοούν «την καχυποψία, τις επιφυλάξεις, τους φόβους», επικαλούμενη το «αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και της εκκλησιαστικής κοινότητος».

«Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό», σύμφωνα πάντα με την απόφαση της Συνόδου.

Μάλιστα, προτείνει στους πιστούς να εντείνουν τις προσευχές προς τον Ιησού Χριστό, «ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακέραιο τον Λαό Του. Προς τον σκοπό αυτό παρακαλεί τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες να συστήσουν στους Εφημερίους, ώστε πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας της ερχομένης Β΄ Κυριακής των Νηστειών, να τελεσθεί Δέηση σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπέρ της αποτροπής εξαπλώσεως της νόσου».

Tέλος, η Σύνοδος προτρέπει όσους παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας και ανήκουν σε «υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ως και οι ανοσοκατεσταλμένοι», να αποφύγουν προσωρινά την έξοδο από το σπίτι.

Εκτός «γραμμής» Ιεράς Συνόδου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Εκτός «γραμμής» Ιεράς Συνόδου στο ζήτημα του κοροναϊού εμφανίζεται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, ο οποίος μάλιστα εξέδωσε και αυστηρές οδηγίες προς τους κληρικούς για την προφύλαξη από τον ιό.

Αντίθετα από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία ανακοίνωσε ότι «θα εξακολουθήσουμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας να λειτουργούμε και να κοινωνούμε, έχοντας την βεβαιότητα ότι κοινωνούμε στη Ζωή και στην αθανασία», ο Ελπιδοφόρος αναγνωρίζει τη «γνήσια», όπως τονίζει ανησυχία των πιστών και επισημαίνει ότι «τα ίδια υλικά στοιχεία που μπορούν να μεταφέρουν τις ευλογίες του Θεού υπόκεινται επίσης στη θραυσμένη φύση του πεσμένου μας κόσμου.. Η επιστήμη και ο λόγος που μας έδωσε ο Θεός απαιτούν να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς και τις οικογένειές μας από την εξάπλωση του Covid-19 και κάθε άλλης ασθένειας».

Στο μήνυμά του προς τους κληρικούς και τους πιστούς, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συμβουλεύει μάλιστα «αυτούς που αισθάνονται σωματικά άσχημα να απέχουν από τις λειτουργικές συγκεντρώσεις μέχρι να είναι σίγουροι για τη διάγνωσή τους». Επίσης, υπογραμμίζει: «Επιπλέον, κανένας δεν πρέπει να επικριθεί γιατί επέλεξε να απέχει για λίγο από τη συμμετοχή τους στις παραδοσιακές λειτουργικές πρακτικές της Αγίας Εκκλησίας μας. Αυτά τα μέτρα δεν αλλάζουν τις παραδόσεις της Εκκλησίας, αλλά είναι μάλλον προσωρινές προφυλάξεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κρίσης».

πηγή; tvxs, efsyn