Απορρίπτει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών το αίτημα Τουλουπάκη για ακύρωση της σε βάρος της ποινικής δίωξης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απορρίπτει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών το αίτημα Τουλουπάκη για ακύρωση της σε βάρος της ποινικής δίωξης / 2 View / 05/08/2020

Απορριπτική ήταν η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, σχετικά με την αίτηση της Ελένης Τουλουπάκη για ακύρωση τής εναντίον της ποινικής δίωξης.

Το δικαστικό Συμβούλιο, με ανάλογα αρνητική επί της προσφυγής εισαγγελική πρόταση, δεν αποδέχεται τις αιτιάσεις που διατύπωσε η αιτούσα εισαγγελική λειτουργός προκειμένου να πετύχει την ακύρωση της ποινικής δίωξης, για ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα, που ασκήθηκε σε βάρος της μετά την παραγγελία του αντεισαγγελλέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή για χειρισμούς της στο σκάνδαλο Novartis.

Σκεπτικό της αιτούσας ήταν εφόσον οι δύο ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί είχαν εντολή να λειτουργούν είτε από κοινού είτε και κατά μόνας, από την στιγμή που είχε προηγηθεί η παραγγελία του έτερου διενεργούντα έρευνα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη για αρχειοθέτηση της υπόθεσης, είναι παράνομη -άνευ νεώτερων στοιχείων- η ανάσυρση της δικογραφίας για την άσκηση ποινικής δίωξης.

Η γνώμη των μελών του Συμβουλίου ομονοεί με την προτείνουσα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εισαγγελέα, η οποία έκρινε ότι δεν γεννάται κανένα ζήτημα χρονικής προτεραιότητας του κάθε πορίσματος, επειδή ήταν αυτόνομοι και ισότιμοι οι δύο αρεοπαγίτες στην έρευνα τους και επομένως με δικαίωμα αυτοτελούς κρίσης ο καθένας.

Στο σκεπτικό του βουλεύματος (αριθμός 2294/20) αναφέρεται πως τα δύο πορίσματα «δεν τελούν μεταξύ τους σε σχέση χρονικής υπεροχής ωσάν η προκαταρκτική εξέταση να συνδέεται με την ταχύτητα διεκπεραίωσης της έρευνας. Η σύνταξη του πορίσματος του κ. Σοφουλάκη σε προγενέστερο χρόνο δεν οδήγησε στην περάτωση της προκαταρκτικής εξέτασης. Η έρευνα ολοκληρώθηκε με την έκφραση της δικαιοδοτικής κρίσης των δύο αντεισαγγελέων».

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, μετά την απόφαση του δικαστικού Συμβουλίου ο υπουργός Δικαιοσύνης δύναται να υποβάλει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για αντικατάσταση της κας Τουλουπάκη, διαδικασία που είχε ανασταλεί ενόψει της κρίσης επί της αίτησης ακυρότητας της δίωξης.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Ανάπτυξης Ά.Γεωργιάδης μέσω twitter δημοσίευμα, το οποίο έκανε λόγο για απορριπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών σχετικά με την αίτηση ακυρότητας της ποινικής δίωξης σε βάρος της Ελ.Τουλουπάκη, ενώ το Συμβούλιο δεν είχε καν συνεδριάσει, εγείροντας σημαντικά ερωτήματα για καλλιέργεια κλίματος ενόψει της σχετικής συνεδρίασης.

Στη συνέχεια, η εισαγγελέας Διαφθοράς είχε ζητήσει την παρέμβαση του Αρείου Πάγου.