Αποκλεισμένη η Μόρια, στο δρόμο χιλιάδες πρόσφυγες

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αποκλεισμένη η Μόρια, στο δρόμο χιλιάδες πρόσφυγες / 14 View / 10/09/2020

Εικόνες απόγνωσης και ντροπής στη Μόρια μετά τις δύο πυρκαγιές που κατέστρεψαν το ΚΥΤ αλλά και τους χώρους απέξω. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν και δεύτερη νύχτα στον δρόμο μέχρι το Καρά Τεπέ και στα βουνά γύρω από τον καταυλισμό, ενώ κάτοικοι και στελέχη της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης προχωρούν σε κινητοποιήσεις για να αποτρέψουν την επανεγκατάσταση στην καμένη Μόρια.

Όπως μετέδωσε η τοπική ιστοσελίδα «Στο Νησί» αλλά και η ΕΡΤ από νωρίς το πρωί κάτοικοι της περιοχής με στελέχη της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης έχουν κλείσει το δρόμο στο ύψος της θέσης Φανός τοποθετώντας μάλιστα και μηχανήματα του Δήμου, με αίτημα να μην πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού της καμένης έκτασης του ΚΥΤ.

Πρόκειται για την έκταση που χθες το απόγευμα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε ότι θα τοποθετήσει σκηνές. Όμως ούτε δύο ώρες μετά είχε ξεσπάσει και νέα φωτιά που συνέχισε το καταστροφικό έργο της προχθεσινής, πλήττοντας και περιοχές εκτός του ΚΥΤ στον ελαιώνα.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ανέφερε σχετικά πως ασπαζόμενος την αγανάκτηση των δημοτών για την παρούσα κατάσταση και τηρώντας απαρέγκλιτα τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συνεχίσει να προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας, εμμένοντας στην απόφαση «καμία δομή στη Λέσβο».

Ο δήμαρχος καλεί «όποιον θέλει και μπορεί να βρεθεί το πλάι του, ώστε να συνδράμει και εκείνος στην κρίσιμη αυτή στιγμή, που μπορεί να σηματοδοτήσει το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας».

Επίσης επικαλέστηκε λόγους υγείας και διαμήνυσε ότι «αυτό το ΚΥΤ δεν θα ξανανοίξει», ενώ επανέλαβε τα ακραία περί μεταφοράς τους σε ακατοίκητο νησί ή πλοίο.

Αυτή την ώρα πάντως δεν υπάρχουν ενεργές εστίες σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Το δύσκολο έργο είναι το πού θα πάνε όλοι αυτοί οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, καθώς μόνο για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα δόθηκε ήδη λύση. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έκανε γνωστό πως εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών της Μόριας σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Ειδικότερα, ήδη κατάπλευσε στο νησί πλοίο ιδιωτικής εταιρείας αλλά στο λιμάνι του Σιγρίου, δηλαδή περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη, για τους πλέον ευάλωτους από τους αιτούντες άσυλο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Μετανάστευσης εντός της ημέρας αναμένονται και δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού για να χρησιμοποιηθούν ως χώροι στέγασης. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται στρατιωτικές πηγές, που σημειώνουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για κάτι τέτοιο εν μέσω ελληνοτουρκικής κρίσης.

Στη σημερινή ανακοίνωσή του το υπουργείο τα ρίχνει στη δέυτερη πυρκαγιά και στέλνει πάλι το μήνυμα «νόμος και ταξη», διαμηνύοντας πως «αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Στη Μυτιλήνη αναμένεται σήμερα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Efsyn.gr