Απεργιακός ξεσηκωμός αύριο ενάντια σε ακρίβεια και αντεργατικά μέτρα

by/ 0 Comments / 1 View / 05/04/2022

Απεργιακός ξεσηκωμός αύριο στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις ενάντια στην ακρίβεια, τις τσουχτερές τιμές στην ενέργεια, τους μισθούς πείνας, τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, αλλά και με αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Διαφορετικές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται για τις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΒΕΕ κ.ά.), στην πλατεία Συντάγματος (ΠΑΜΕ) και στα Προπύλαια (πρωτοβάθμια σωματεία, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, συλλογικότητες).

Κεντρικό σύνθημα της πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ το «ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει», με δεκάδες συνδικάτα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να ζητάνε άμεσα μέτρα στήριξης και αξιοπρεπούς διαβίωσης των νοικοκυριών και αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Οπως αναφέρεται στο απεργιακό κάλεσμα της ΓΣΕΕ, εδώ και 14 χρόνια οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη μιας κρίσης που διαρκώς βαθαίνει και επηρέασε τα εισοδήματα, τα δικαιώματα αλλά και τις ζωές όλων.

«Δεν νοείται ανάπτυξη η οποία δεν προϋποθέτει ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν υπάρχει μέλλον που δεν διασφαλίζει την ανθρώπινη προοπτική», καταλήγει η ΓΣΕΕ. Αντιπολεμικό τόνο στην κινητοποίηση δίνει από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ, που τονίζει ότι ένα από τα κυρίαρχα αιτήματα της απεργίας είναι να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς η Ρωσία καταπατά κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου. Μάλιστα, η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση για εργαλειοποίηση του πολέμου για να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες στην ακρίβεια και στην απομείωση των μισθών των εργαζομένων και να συνεχίσει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της.

Δυναμικό «παρών» αναμένεται από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον κλάδο της εστίασης, με τη ΓΣΕΒΕΕ να ζητά πλαφόν στις τιμές ενέργειας και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, πάγωμα των οφειλών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και προγράμματα επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Σε μαζική συμμετοχή καλεί επίσης η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που μιλά για τιμές σε ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα που προκαλούν ζάλη και χαρακτηρίζει την κινητοποίηση μια κραυγή αντίδρασης και αντίστασης στις συνθήκες των τελευταίων 14 χρόνων που έχουν επηρεάσει μισθούς, εργασιακές σχέσεις, προοπτικές και βιοτικό επίπεδο. Στη συγκέντρωση της Κλαυθμώνος καλεί και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα, δίνοντας τον δικό του τόνο ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και ζητώντας την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 825 ευρώ μεικτά. Τα συνδικάτα της Αττικής που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ ζητούν μεταξύ άλλων μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, επιδότηση ενοικίου για εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις κ.ά.

Με μαχητικό διεκδικητικό πλαίσιο και σαφή αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα δίνουν, τέλος, ραντεβού στα Προπύλαια πρωτοβάθμια σωματεία, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ανάμεσά τους το ΝΑΡ και η νΚΑ, το ΚΚΕ (μ-λ), η Λαϊκή Ενότητα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ), η αναρχοσυνδικαλιστική πρωτοβουλία Ροσινάντε κ.ά.

Οι συγκεντρώσεις

● 11.00 Πλατεία Κλαυθμώνος (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ΣΥΡΙΖΑ)

● 11.00 Σύνταγμα (ΠΑΜΕ)

● 11.00 Προπύλαια (πρωτοβάθμια σωματεία, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, συλλογικότητες)

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ: δεν κυκλοφορούν, συμμετοχή στην 24ωρη απεργία

Τρόλεϊ: δεν κυκλοφορούν, συμμετοχή στην 24ωρη απεργία

Λεωφορεία: κυκλοφορούν 09.00-21.00, στάσεις εργασίας στην αρχή και τη λήξη της βάρδιας

Σιδηρόδρομοι: συμμετοχή στην 24ωρη απεργία, 20% προσωπικό ασφαλείας

● Πιθανές αλλαγές σε πτήσεις, καθώς απεργούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Χωρίς πλοία

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία όλων των κατηγοριών στα λιμάνια της χώρας την Τετάρτη, μετά την απόφαση της ΠΝΟ να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία. Η απεργία της ΠΝΟ θα ξεκινήσει στις 00.01 της Τετάρτης και θα λήξει στις 24.00 της ίδιας μέρας. Κλειστά θα παραμείνουν όμως και τα εμπορικά λιμάνια της χώρας, καθώς στην απεργία συμμετέχουν η Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), αλλά και η ΕΝΕΔΕΠ (Ενωση Εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco).

efsyn.gr