Απεβίωσε ο αγωνιστής Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απεβίωσε ο αγωνιστής Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης / 9 View / 13/03/2020

Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της αντιδικτατορικής αντίστασης, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης. Ο Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης γεννήθηκε το 1942 στα Κύρια Δράμας, σπούδασε κοινωνιολογία και αποφοίτησε απ’ τη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου.

Για την αντιδικτατορική του δράση μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜ-Ρήγα Φεραίου, συνελήφθη από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Το έκτακτο στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, τον Μάιο του 1969, τον καταδίκασε σε κάθειρξη 20 ετών, στη «δίκη των 39».

Ήταν μέλος του «ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών) 1967-1974».

Στην παραπάνω φωτογραφία: Μάιος 1969. Μεταγωγή των κατηγορουμένων στη δίκη του ΠΑΜ-Ρήγα Φεραίου στο έκτακτο στρατοδικείο Θεσσαλονίκης. Διακρίνεται μπροστά ο Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών στη «δίκη των 39». Πάνω από αριστερά: Μπάμπης Ζιώγας, Θωμάς Οικονόμου, Δημήτρης Τσεμεκίδης και Γιώργος Αναστασίου.

 

Ο Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης έζησε στο Βελιγράδι απ’ το 1975 ως το 1989 όπου αποφοίτησε απ’ τη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου και υπήρξε ανταποκριτής των εφημερίδων «Αυγή» και «Ελευθεροτυπία», ενώ συνεργάστηκε με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Έγραψε τα βιβλία: «Γιουγκοσλαβία- η έκρηξη του εθνικισμού» 1η έκδ. 1991, 2η 1996, εκδ. Παρασκήνιο. «Η δολοφονία της Γιουγκοσλαβίας» 1999, εκδ. Παρατηρητής. Επιμελήθηκε τα βιβλία «Η επιβολή της βαρβαρότητας στη Γιουγκοσλαβία» 1998 και «Μιλόσεβιτς ένας επιτάφιος» 2001, εκδ. Παρατηρητής.

Μετέφρασε μεταξύ των άλλων Μέσα Σελίμοβιτς «Ο Δερβίσης και ο Θάνατος», Λάντισλαβ Μνιάτσκο «Η γεύση της εξουσίας», Κάρελ Κόσικ «Η διαλεκτική του συγκεκριμένου» και «Η διαλεκτική της κρίσης» Νεμπόϊσα Πόποβ «Ο σερβικός λαϊκισμός», Μπρ. Στσεπάνοβιτς «Στόμα γεμάτο χώμα», «Ο θάνατος του κυρίου Γκόλουζα», «Η απολύτρωση». Ντρ. Μιχαϊλοβιτς «Όταν άνθιζαν τα κολοκύθια», Μίλοραντ Πάβιτς «Το λεξικό των Χαζάρων». Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το «Athens Review of books».

Οι απόψεις του έχουν αποτυπωθεί σε δύο βιβλία: το «Νεκροταφείο των Ιδεών 1917-2017» και «Ο σταλινισμός και οι μεταμοντέρνοι θαυμαστές του».

Μίλησε, κόντρα στο ρεύμα της εποχής, για τη βαρβαρότητα του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, ενώ προλόγισε και επιμελήθηκε το συλλογικό τόμο «Η επιβολή της βαρβαρότητας στη Γιουγκοσλαβία».

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020, στις 11:00 το πρωί, στο νεκροταφείο Ζωγράφου, και θα είναι πολιτική.

πηγή: efsyn.gr