Αντιμέτωποι με σύλληψη, πρόστιμο και φυλάκιση οι ιερείς που έσπασαν την καραντίνα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντιμέτωποι με σύλληψη, πρόστιμο και φυλάκιση οι ιερείς που έσπασαν την καραντίνα / 6 View / 13/04/2020

Να συλληφθούν πάραυτα οι δύο ιερείς ζητούν οι εισαγγελείς γιατί παραβίασαν την καραντίνα. Και οι δύο ρασοφόροι αντιμετωπίζουν με βάση την ΚΥΑ όσο και το άρθρο 285 ΠΚ βαριές ποινές που μπορεί να φτάσουν έως και το κακούργημα.

Να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία, σε βάρος του ιερέα της ενορίας στο Κουκάκι ο οποίος προσέφερε τη Θεία Μετάληψη σε πιστούς παρά την απαγόρευση παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Βαγγέλης Ιωαννίδης.

Σε βάρος του ιερέα που αψήφησε την απαγόρευση της Πολιτείας αλλά και τις αντίθετες οδηγίες της Ιεράς Συνόδου, για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, σχηματίστηκε δικογραφία και επιχειρείται η σύλληψη του στο πλαίσιο του αυτοφώρου το οποίο λήγει αύριο το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες δικογραφία έχει σχηματίσει και ο εισαγγελέας Κέρκυρας Διονύσης Λαμπρίδης για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας και σε βάρος του ιερέα του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές Μαρτίου, η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας, αντικρούοντας την τοποθέτηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ότι η θεία κοινωνία δεν μπορεί να είναι αιτία μετάδοσης ασθενειών, ξεκαθάρισε ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται και με το σάλιο και με το κουτάλι.

Και οι δύο ρασοφόροι αντιμετωπίζουν με βάση την ΚΥΑ όσο και το άρθρο 285 ΠΚ βαριά χρηματικά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης έως και 5 χρόνια, ενώ αν αποδειχτεί πως μεταδόθηκε σε άλλα (περισσότερα) πρόσωπα ο ιός , τότε αντιμετωπίζουν και κακουργήματα.

Πάντως και η Ιερά Σύνοδος είχε αποφασίσει οι λειτουργίες να γίνουν με τρόπο σεμνό και λιτό, ιδιαίτερα αυτές που θα μεταδοθούν από την τηλεόραση και το διαδίκτυο.

Παράλληλα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας για τα νέα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων για το διάστημα από 12.04.2020 έως και 20.4.2020 επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι:

  • Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ.
  • Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κλπ.