«Αμνησία» Αλαφούζου στη δίκη για τα στημένα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Αμνησία» Αλαφούζου στη δίκη για τα στημένα / 10 View / 06/02/2020

Με την κατάθεση του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννη Αλαφούζου, συνεχίστηκε, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η δίκη των 28 κατηγορουμένων στην υπόθεση των στημένων αγώνων.

Η δίκη διεξάγεται μετά τις καταγγελίες του Δημήτρη Μελισσανίδη για κατάφωρη εύνοια του Ολυμπιακού μέσω της ΕΠΟ.

Ο Γιάννης Αλαφούζος, στην έναρξη της κατάθεσής του, ανέφερε ότι «έχουν περάσει πολλά χρόνια και δεν θυμάμαι περιστατικά, όπως ημερομηνίες των αγώνων που είχα αναφερθεί. Ήταν σαφές για πολλά χρόνια, ακόμα και σήμερα, υπήρχαν ομάδες με εύνοια και ο φορέας που ελέγχει το ποδόσφαιρο είναι η ΕΠΟ».

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε μετά το 1993, παρέπεμψε στις στατιστικές για να δείξει ότι μόνο ο Ολυμπιακός έπαιρνε το πρωτάθλημα σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που υπήρχε πλουραλισμός και εναλλάσσονταν οι πρωταθλητές.

«Από τότε που ο Κόκκαλης πήρε τον Ολυμπιακό έβλεπα παράλογα πράγματα μέχρι και πριν από ένα χρόνο. Οι διαιτητές που ευνοούσαν τον Ολυμπιακό, σφύριζαν πολλά παιχνίδια και γινόντουσαν διεθνείς. Αυτή την εντύπωση έχω. Μία, δύο περιπτώσεις ήταν ακραίες. Θεωρούσα ότι ορισμένες ενέργειες ήταν εσκεμμένες, αλλά σαν μάρτυρας δεν μπορώ να το πω» ανέφερε και πρόσθεσε «ο Ολυμπιακός τώρα δεν χαίρει της εύνοιας που νομίζω ότι είχε τα προηγούμενα χρόνια».

Σε ερώτηση για τον διαιτητή Σπάθα, είπε ότι «δεν πιστεύω ότι ήταν ανθρώπινο λάθος, έγινε σίγουρα από πρόθεση αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω, αυτό που ξέρω είναι ότι σίγουρα δεν έγινε λάθος».

«Δεν θυμάμαι κάποιον διαιτητή να έχει ευνοήσει τον Παναθηναϊκό», είπε επίσης και ανέφερε ότι το όνομα του Μάνταλου του προκαλεί αρνητικά συναισθήματα. Διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν ανακατεύτηκε με τα εσωτερικά του ποδοσφαίρου σε επίπεδο ΕΠΟ και όποτε πήγε στην Ομοσπονδία του φέρθηκαν με ευγένεια, «ο κ. Σαρρής ήταν ευγενέστατος αλλά δεν είχα ποτέ προσβάσεις και επαφές».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του υποστήριξε ότι «ο Γκαγκάτσης έχει αδικήσει τον ΠΑΟ σε σημείο απίστευτο. Ο Γραμμένος είχε και έχει απ’ ό,τι ξέρω καλό όνομα, είναι πολύ σοβαρός δικηγόρος».

Ο εισαγγελέας ανέφερε στον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού ότι επειδή μόνος του πήγαινε να καταθέσει στους ανακριτές και κατέθετε υπομνήματα με συγκεκριμένα πρόσωπα και φάσεις, σήμερα προκαλούν εντύπωση οι διαδοχικές απαντήσεις του ότι δεν θυμάται.

Εισαγγελέας: Έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τότε;

Αλαφούζος: Ναι, τα ίδια πράγματα έχουν συμβεί σε βάρος του Ολυμπιακού από άλλη ομάδα.

Ο εισαγγελέας ανάφερε στον μάρτυρα τις καταγγελίες του για τη λειτουργία της ΚΕΔ, τις αποφάσεις της, τον τρόπο στελέχωσής της και αξιολόγησης των διαιτητών κ.λπ.

«Αυτή τη στιγμή δεν θυμάμαι τίποτα, αν μου τα θυμίσετε θα σας πω. Εγώ θυμάμαι και θεωρώ ότι τότε υπήρχε τεράστια δυσλειτουργία στον χώρο του ποδοσφαίρου συνολικά» απάντησε ο Γιάννης Αλαφούζος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, ο κ. Αλαφούζος σημείωσε ότι «δεν θυμάμαι τίποτα καθόλου σε σχέση με ΕΠΣ και διαιτητές», ενώ για το ότι επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο τον διαιτητή Ζωγράφο οι Μαρινάκης και Σαρρής, είπε ότι «o κύριος Μαρινάκης μπορεί να το έκανε γιατί ήξερε ότι κινδύνευε από κάποιον άλλον, γιατί μπορεί να ήθελε να έχει ευνοϊκή διαιτησία στο μέλλον… Αυτά είναι υποθέσεις και φήμες». Είπε επίσης ότι δεν θυμόταν καν ότι Ζωγράφος ήταν αρχιδιαιτητής στη Β Εθνική.

Επανέλαβε ότι εκείνος έχει μόνο ενδείξεις και όχι αποδείξεις και ότι αυτό είναι έργο των αρχών να το διερευνήσουν.

Χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά «την καλύτερη από άποψη διαιτησίας που είχαμε ποτέ λόγω ξένων διαιτητών και VAR» και πρόσθεσε ότι φέτος έχουμε άλλα προβλήματα, ιδιοκτησίας.