Ακριβότερο φέτος… του φτωχού τ’ αρνί

by/ 0 Comments / 5 View / 28/04/2021

Το φαινόμενο της… πεταλούδας φαίνεται πως ισχύει και για το αρνί του Πάσχα καθώς σειρά παράγοντες, από το Brexit μέχρι τις γιορτές των καθολικών και το χρηματιστηριακό ράλι των «futures» πρώτων υλών όπως ονομάζονται τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τις σοδειές των δημητριακών, σπρώχνουν προς τα πάνω τις τιμές. Ηδη πριν από την επίσημη έναρξη της εορταστικής σεζόν υπήρξε αύξηση των τιμών κατά 10-12%, ενώ μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα οι τιμές απογειώνονται αγγίζοντας ή ξεπερνώντας σε κάποιες περιπτώσεις το 20%.

Εκπρόσωποι της αγοράς και της κυβέρνησης αποδίδουν τις τσιμπημένες τιμές στην άνοδο των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στην Ευρώπη, κυρίως σε Ιταλία και Ισπανία. Αποτέλεσμα, επιμένουν, είναι η μικρότερη προσφορά εγχώριων προϊόντων σε σύγκριση με το Πάσχα του 2020, όταν οι εξαγωγές είχαν σχεδόν παγώσει λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση, εξαιτίας και της παραμονής των πολιτών στα αστικά κέντρα, οδηγεί την τιμή του οβελία στα ύψη, με τον καταναλωτή να πρέπει να πληρώσει ώς και 4,5 ευρώ περισσότερο το κιλό από πέρυσι. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βαρβακείου Αγοράς, Γιώργο Ευριπιώτη, η κίνηση των τελευταίων ημερών θυμίζει τα επίπεδα προ κορονοϊού. Χθες οι τιμές στο αρνί κυμαίνονταν από 7 έως 9 ευρώ το κιλό, αυξημένες κατά περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι.

Κάνοντας μια σύγκριση σε σχέση με το 2019, καθώς το 2020 σημειώθηκε πρωτοφανής πτώση των τιμών, διακρίνουμε μια καθαρή άνοδο. Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), το 2019 οι παραγωγοί πωλούσαν τα αμνοερίφια έναντι 5 έως 5,5 ευρώ το κιλό και αυτά έφταναν στον καταναλωτή σε τιμές που προσέγγιζαν τα 8 ευρώ.

Φέτος, οι κτηνοτρόφοι πωλούν έναντι 6 έως 7 ευρώ το κιλό, με το αρνί και το κατσίκι να φτάνουν στον τελικό καταναλωτή σε τιμές που προσεγγίζουν τα 10 ευρώ το κιλό και μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 12 για όσους αργήσουν να κάνουν τα πασχαλινά ψώνια. «Παρά την αύξηση στις τιμές παραγωγού του αιγοπρόβειου γάλακτος, η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών (σόγια, σιτηρά, καλαμπόκι) έφερε αύξηση του κόστους εκτροφής κατά 15%.

Ετσι, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας των κτηνοτρόφων, ειδικά μετά τη ζημιά το περυσινό Πάσχα, παρατηρείται αυτή η αύξηση των τιμών», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Πεβερέτος. Περίπου το 30% έως 40% των αιγοπροβατοτρόφων κράτησαν ζώα για το Πάσχα, καθώς οι υπόλοιποι πούλησαν σημαντικό αριθμό μετά τα Χριστούγεννα και για το καθολικό Πάσχα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να παρατηρείται μειωμένη προσφορά και αυξημένη ζήτηση. Παράλληλα, φέτος υπήρξαν αυστηρότεροι έλεγχοι για τις ελληνοποιήσεις, όμως και τα αρνιά που ήρθαν από τα Βαλκάνια κοστολογήθηκαν ακριβότερα.

Τι κάνουν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για να βοηθήσουν τα πληττόμενα από την πανδημική κρίση νοικοκυριά να γιορτάσουν το Πάσχα όχι μόνο με ασφάλεια αλλά και χωρίς να εξανεμιστεί το ήδη μειωμένο εισόδημά τους; Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι οι έλεγχοι γίνονται σε δυο επίπεδα: «Πρώτον, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν τα διαθέσιμα αμνοερίφια, όπως και όλα τα σφάγια και τα αβγά στο ηλεκτρονικό Μητρώο Αποθεμάτων.

Εσωτερική παραγωγή

Η εσωτερική παραγωγή δεν καλύπτει τις ανάγκες της χώρας, καθώς όλα τα Βαλκάνια φέτος έχουν εξαγάγει περισσότερα προϊόντα στις Καθολικές χώρες, λόγω του ότι το Καθολικό Πάσχα προηγήθηκε έναν μήνα από το Ορθόδοξο. Το δεύτερο που ελέγχουμε είναι να μη μεταβληθεί το περιθώριο κέρδους, για κάποιον που πουλούσε το ίδιο προϊόν πριν από τις 30 Αυγούστου του 2020. Σε περίπτωση που αυτό δεν εφαρμόζεται, επιβάλλουμε κυρώσεις».

Ως «διορθωτική κίνηση» της αγοράς σε σχέση με την περσινή κατάρρευση των τιμών του παραγωγού βλέπει τη φετινή αύξηση ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος Ελευθέριος Γίτσας. «Είμαστε ευτυχείς γιατί φέτος λειτούργησε πιο ελεύθερα ο ανταγωνισμός, ο παραγωγός θα αναθαρρήσει και θα παράγει περισσότερο κάθε χρόνο», καταλήγει, αποφεύγοντας να πάρει θέση για τις τιμές στα κρεοπωλεία, οι οποίες όπως είπε «διαμορφώνονται κατά το δοκούν, αφού ο κάθε έμπορος προσπαθεί να βγάλει περισσότερο κέρδος».

Efsyn.gr