Αθώοι οι δύο Τούρκοι αγωνιστές

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αθώοι οι δύο Τούρκοι αγωνιστές / 6 View / 02/09/2020

Οι Baris Erkius και Huseyin Soungou είχαν συλληφθεί στις 19 Αυγούστου στην τουρκική πρεσβεία μετά από συγκέντρωση συμπαράστασης στους Τούρκους δικηγόρους απεργούς πείνας. ● Πλήθος αλληλέγγυων στο δικαστήριο που τελικά τους έκρινε αθώους.

Μία εβδομάδα μετά τον θάνατο της Τουρκάλας δικηγόρου απεργού πείνας Ebru Timtik σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, ομόφωνα αθώους έκρινε χθες το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τους Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες Baris Erkius και Huseyin Soungou που διαδήλωναν για την απελευθέρωσή της. Οι τελευταίοι είχαν συλληφθεί έξω από την τουρκική πρεσβεία στις 19 Αυγούστου μετά από συγκέντρωση συμπαράστασης στους πολιτικούς κρατούμενους απεργούς πείνας δικηγόρους Aytak Unsal και Ebru Timtik, η οποία μετά από οχτώ μέρες έχασε τη ζωή της.

Στους δυο συλληφθέντες είχαν αποδοθεί οι κατηγορίες της διακεκριμένης φθοράς ξένης περιουσίας που «προκλήθηκε» από τη ρίψη κόκκινης μπογιάς στο οδόστρωμα και στη συνέχεια της απείθειας εξαιτίας της άρνησης δακτυλοσκόπησης. Οπως αναφέρει ο συνήγορος υπεράσπισής τους Κώστας Παπαδάκης, το δικαστήριο δέχτηκε τον ισχυρισμό τους ότι η μπογιά προοριζόταν για την πρεσβεία και κατά λάθος έπεσε στο οδόστρωμα, στο οποίο άλλωστε δεν προξένησε καμία φθορά, καθώς και ότι δεν είχαν πρόθεση να αρνηθούν τη δακτυλοσκόπηση, όμως δεν εμφανίστηκε διερμηνέας να τους εξηγήσει τη διαδικασία στη γλώσσα τους, αφού δεν γνωρίζουν ελληνικά.

Στο γεμάτο από αλληλέγγυους δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισής τους τα μέλη του Δ.Σ. του ΔΣΑ, Θανάσης Καμπαγιάννης και Βασίλης Παπαστεργίου, καθώς και η βουλευτής του ΜέΡΑ, 25 Σοφία Σακοράφα, ενώ κατατέθηκαν ψηφίσματα του ΔΣΑ, της Ενωσης Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων καθώς και δήλωση του πρώην προέδρου του ΔΣΑ, Δ. Παξινού. Οι μάρτυρες υπεράσπισης τόνισαν την ανυπαρξία κράτους δικαίου στην Τουρκία, που μεταξύ άλλων οδηγεί στη φυλακή και σε άδικες καταδίκες δικαστές και δικηγόρους, όπως οι δυο απεργοί πείνας.

Και ενώ πληθαίνουν παγκοσμίως οι φωνές για άμεση αποφυλάκιση του απεργού πείνας δικηγόρου Aytak Unsal, με ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ εξέφρασε τον «συγκλονισμό και την αγανάκτηση του συνόλου των μελών του για τον θάνατο της φυλακισμένης συναδέλφου μας Ebru Timtik, μετά από μακρά και εξαντλητική απεργία πείνας. [..] Η Ebru Timtik, με το πλούσιο έργο της ως μέλος της οργάνωσης “Νομικό Γραφείο του Λαού” και ως υπερασπίστρια θυμάτων κρατικής βίας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας θα συμβολίζει για πάντα την αξία και το πραγματικό νόημα του δικηγορικού λειτουργήματος όπου Γης».

Efsyn.gr