Αγόρασε η Ελλάδα λιγότερα εμβόλια Moderna από αυτά που δικαιούνταν;

by/ 0 Comments / 1 View / 02/04/2021

Θολή ήταν η απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση πέντε ευρωβουλευτών σχετικά με δημοσίευμα που ανέφερε ότι η Ελλάδα αγόρασε πολύ λιγότερες δόσεις, σε σχέση με εκείνες που δικαιούνταν.

Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης και Έλενα Κουντουρά, απηύθυναν ερώτηση στην Κομισιόν σχετικά με παλαιότερο δημοσίευμα της ιστοσελίδας Politico.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι η χώρα μας αγόρασε μόνο 1,8 εκ. δόσεις από το εμβόλιο της Moderna αν και είχε δικαίωμα να αγοράσει επιπλέον 2 εκατομμύρια. Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύτηκαν άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, για να αποκτήσουν ακόμη περισσότερες δόσεις εμβολίων στη διάθεσή τους.

 

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές η Κομισιόν διεμήνυσε ότι δεν μπορεί να διαψεύσει το δημοσίευμα, καθώς δεν έχει τους αριθμούς των εμβολίων που έχουν παραγγείλει και διανεμηθεί στα κράτη μέλη.

 

Από την πλευρά της η Στέλλα Κυριακίδου επισήμανε ότι οι πρακτικές αυτές δεν είναι ενάντια στην απόφαση για κοινή προμήθεια εμβολίων και επομένως η Ελλάδα θα μπορούσε κάλλιστα να έχει επιδιώξει την προμήθεια επιπλέον δόσεων «ορισμένα κράτη μέλη μπορεί ωστόσο να αποφασίσουν να μην παραγγείλουν όλες τις δόσεις που τους αναλογούν, ενώ άλλα να παραγγείλουν περισσότερες».

Efsyn.gr