Άσυλο με… ξύλο και χημικά

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άσυλο με… ξύλο και χημικά / 14 View / 04/02/2020

Πρόσφυγες απαιτούν τον απεγκλωβισμό τους από την κόλαση της Μόριας και η κυβέρνηση τους «κερνά» χημικά. Σοβαρό πρόβλημα προκύπτει από την πρόβλεψη του νέου νόμου που επιβάλλει την άμεση εξέταση των αιτημάτων ασύλου των νεοεισερχόμενων, χωρίς να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τους «παλιούς».
Μαζική και ειρηνική πορεία με τη συμμετοχή περίπου 2.000 προσφύγων -στη συντριπτική τους πλειονότητα Αφγανοί- ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας από το ΚΥΤ της Μόριας με κατεύθυνση το κέντρο της Μυτιλήνης. Οι διαδηλωτές κρατώντας πλακάτ που έγραφαν στα αγγλικά τη λέξη «ελευθερία» ζήτησαν να τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου και παράλληλα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νέο νόμο της κυβέρνησης που επιβάλλει την άμεση εξέταση των αιτημάτων που καταθέτουν οι νεοεισερχόμενοι, χωρίς να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τους «παλιούς».

Όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι τη στιγμή που οι διαδηλωτές έφτασαν στο ύψος του Καρά Τεπέ και βρήκαν μπροστά τους παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις που τους απαγόρευσαν τη συνέχιση της πορείας. Η κατάσταση που μέχρι εκείνη την ώρα -εκτός από κάποιες μικροεντάσεις- δεν προδιέθετε πως θα υπάρξουν επεισόδια άλλαξε άρδην καθώς το συγκεντρωμένο πλήθος κινήθηκε προς τον αστυνομικό κλοιό. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στη χρήση χημικών με στόχο να αποτρέψουν (ανεπιτυχώς) τους πρόσφυγες να φτάσουν στο κέντρο της Μυτιλήνης, δυναμιτίζοντας το κλίμα. Ένας μέρος των διαδηλωτών κατάφερε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσει μέχρι την προκυμαία ενώ ακολούθησε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Οι διαδηλωτές, νωρίς το απόγευμα αποχώρησαν συντεταγμένα προκειμένου να επιστρέψουν στο καμπ της Μόριας όμως και πάλι τα πνεύματα οξύνθηκαν με ευθύνη της αστυνομίας. Περίπου 300 Αφγανοί αιτούντες άσυλο, συνοδεία αστυνομικών πέρασαν μέσα από το χωριό της Μόριας προκειμένου να φτάσουν στον καταυλισμό.

Ομάδα κατοίκων άρχισε να αντιδρά ενώ άρχισαν να χτυπούν και οι καμπάνες του χωριού. Ευτυχώς, η αναστάτωση σύντομα αποκλιμακώθηκε ενώ στο χωριό έφτασαν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης και ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης προκειμένου να καθησυχάσουν τους κατοίκους.

Τελικά, οι κάτοικοι της Μόριας, λίγο πριν τις δέκα το βράδυ, αποφάσισαν να προχωρήσουν την Τρίτη (04/03) σε κατάληψη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, που εδρεύει στη Μυτιλήνη με επικεφαλής την πρώην περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφια με τη Ν.Δ. για την ίδια θέση, εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλο ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χριστιάννα Καλογήρου!

Θυμίζουμε ότι πάνω από 18.750 αιτούντες άσυλο από τους οποίους 1.150 ανήλικοι και ασυνόδευτοι μένουν συνολικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, στον καταυλισμό, ο οποίος εκτείνεται στα κατειλημμένα ιδιωτικά κτήματα γύρω από το ΚΥΤ.