H προέλαση του Λούλα και η Δεξιά

by/ 0 Comments / 0 View / 22/11/2021

Οι προεδρικές εκλογές του 2022 στη Βραζιλία θα στηθούν πάνω στις στάχτες που άφησε πίσω της η επέλαση του κορονοϊού, εξαιτίας της εγκληματικής διαχείρισης του Μπολσονάρο που κατηγορείται γι’ αυτό ● Ο Σίλβα ντα Λούλα προηγείται δημοσκοπικά με 47% έναντι 21% που συγκεντρώνει ο ακροδεξιός πρόεδρος, ο οποίος «αιμορραγεί» ήδη προς το συντηρητικό κόμμα του πρώην δικαστικού Σέρτζιο Μόρο (έως τώρα στο 8%) ● Και ο Λούλα, πάντως, κρυφοκοιτάζει προς την Κεντροδεξιά ψάχνοντας πιθανούς εταίρους συγκυβέρνησης

Yπολείπεται σχεδόν ένας χρόνος για τις προεδρικές εκλογές του 2022 στη Βραζιλία, αλλά οι πολιτικές ανακατατάξεις και το άνοιγμα προς την Κεντροδεξιά σφραγίζουν τις πρωτοβουλίες των βασικών (έστω και άτυπων έως τώρα) διεκδικητών της προεδρίας, του προέδρου Μπολσονάρο και του πρώην προέδρου Σίλβα ντα Λούλα. Στη μάχη προτίθεται να συμμετάσχει και ο Σέρζιο Μόρο, επιχειρώντας να εμφανιστεί ως ένας «τρίτος πόλος απέναντι στην Ακρα Δεξιά και την Ακρα Αριστερά», εννοώντας με το τελευταίο το Κόμμα των Εργαζόμενων (ΡΤ) του Λούλα.

Ο 49χρονος πρώην δικαστής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Μπολσονάρο ανακοίνωσε την ένταξή του στο συντηρητικό κόμμα Podemos (στην αντίθετη ιδεολογική όχθη από το ομώνυμο ισπανικό) σε δημόσια εκδήλωση, όπου αυτοπαρουσιάστηκε ξανά ως ένας πολίτης άσχετος με την πολιτική, που απλώς αναλαμβάνει μια «αποστολή: να αγωνιστώ για τη χώρα μου». Σε μια ομιλία που θύμιζε προγραμματική διακήρυξη υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τη διαφθορά, να εξαφανίσει τη φτώχεια και, βεβαίως, να συνεχίσει την «απαραίτητη» λιτότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις «αναποτελεσματικών» δημόσιων επιχειρήσεων.

«Δεν έχω πολιτική καριέρα κι ούτε έχω εκπαιδευτεί να κάνω πολιτικές ομιλίες, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μπορείτε να με εμπιστευτείτε», δήλωσε ο πρώην δικαστής. Ο βίος και η πολιτεία του των τελευταίων ετών τον διαψεύδουν. Εκανε πολιτική μετατρέποντας την έρευνα Lava Jato σε όχημα για την καταδίκη και φυλάκιση του Λούλα για διαφθορά και τον αποκλεισμό του από τις εκλογές του 2018, συμβάλλοντας στη νίκη του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρο. Ακόμη και το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε πως επέδειξε μεροληψία στη δίκη του Λούλα, ο οποίος μετέπειτα απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες. Αλλωστε πολιτική καριέρα έκανε εξαργυρώνοντας τις υπηρεσίες του προς τον Μπολσονάρο με τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης στην κυβέρνησή του.

Τώρα επιχειρεί να προσεταιριστεί τους συντηρητικούς που είναι απογοητευμένοι με τις ακρότητες του Μπολσονάρο. Είναι επίσης γνωστό, γράφει η Pagina12, ότι υπάρχουν στρατηγοί που θα στήριζαν την υποψηφιότητα Μόρο ως έναν τρόπο να παραταθεί το πολιτικό-στρατιωτικό καθεστώτος που επέβαλε ο Μπολσονάρο χωρίς την παρουσία του ακροδεξιού πρώην λοχαγού.

Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που εκτίμησε τις πιθανότητές του, ο πρώην δικαστής κερδίζει το 8% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο Λούλα συνεχίζει να προηγείται με μεγάλη διαφορά (47%) έναντι του Μπολσονάρο (21%).

Ο Μπολσονάρο δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Κομματικά άστεγος από το 2019, όταν ήρθε σε ρήξη με το Κοινωνικό Φιλελεύθερο Κόμμα με το οποίο εκλέχτηκε, έκλεισε συμφωνία με το κεντροδεξιό Φιλελεύθερο Κόμμα (PL) με στόχο να στηρίξει την υποψηφιότητά του. Επειτα από συνάντηση με τον ηγέτη τού PL, Βαλντεμάρ Κόστα Νέτο, ανακοίνωσε πως η επίσημη προσχώρησή του θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα. Ο Μπολσονάρο, που ώς χθες κατηγορούσε το PL για «παλαιοκομματικές πρακτικές» και τον Κόστα Νέτο ως διεφθαρμένο (το 2012 καταδικάστηκε για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος και φυλακίστηκε), τώρα εξαφάνισε όλα τα επικριτικά σχόλια εναντίον του από τα κοινωνικά του μέσα.

Το PL και άλλα κόμματα του αποκαλούμενου Centrao (κεντρώου χώρου) είναι γνωστά για την ιδεολογική «ελαστικότητά» τους και ακόμη πιο γνωστά για την πρακτική τους να ανταλλάσσουν κοινοβουλευτική στήριξη στην κυβέρνηση με αξιώματα, διορισμούς και χρήμα. Τον τελευταίο χρόνο, έχοντας χάσει πολλούς συμμάχους, ο Μπολσονάρο στράφηκε στα κόμματα του Centrao για να αντιμετωπίσει την πολιτική πίεση που βιώνει, ανάμεσα στα άλλα και τα περισσότερα από 100 αιτήματα για πολιτική του δίκη, την έκθεση της Γερουσίας που τον κατηγορεί για «εγκληματική» διαχείριση της πανδημίας και την κάθετη πτώση της δημοτικότητάς του. Αυτή η προσέγγιση σηματοδοτεί επίσης τη ρητή απομάκρυνσή του από την εικόνα του αντισυστημικού που διαφήμιζε ώς τώρα.

Ανάλογο άνοιγμα φαίνεται πως επιχειρεί και το ΡΤ, το οποίο σύμφωνα με δημοσιεύματα ξεκίνησε άτυπη συζήτηση για την πιθανότητα να είναι υποψήφιος για την αντιπροεδρία στο ψηφοδέλτιό του ο πρώην κυβερνήτης τού Σάο Πάολο και ώς τώρα ιστορικός αντίπαλος του Λούλα, Ζεράλντο Αλκμίν, του κεντροδεξιού Κόμματος της Βραζιλιάνικης Σοσιαλδημοκρατίας (PSDB). Στόχος μιας τέτοιας συζήτησης είναι η διεύρυνση της εκλογικής βάσης τους προς την Κεντροδεξιά ώστε να αποκτήσει ισχυρή κοινοβουλευτική δύναμη.

Ενα τμήμα του ΡΤ διαφωνεί με αυτό το ενδεχόμενο θεωρώντας ότι η ένταξη ενός κεντροδεξιού στο ψηφοδέλτιο θα μπορούσε να είναι ένα εναλλακτικό σχέδιο των οικονομικών ελίτ. Η συμμετοχή του θα μπορούσε να καθησυχάσει τη συντηρητική κοινή γνώμη και επιχειρηματικούς κύκλους, «αλλά ο Αλκμίν όντας ένας πολιτικός αποδεκτός από τη Δεξιά και τη χρηματοπιστωτική αγορά σε μια κρίση θα μπορούσε να διευκολύνει την πτώση του Λούλα», εκτιμά η Folha de Sao Paolo.

Την πιθανότητα συνυποψηφιότητας με τον Αλκμίν δεν απέρριψε ο Λούλα, δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει τίποτα από όσα συνέβησαν μεταξύ μας που δεν μπορεί να συμφιλιωθεί», αλλά και τονίζοντας πως είναι πρόωρο αφού ακόμη ούτε καν η δική του υποψηφιότητα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Μια δήλωση που έκανε τη Δευτέρα στη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας του σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία, με στόχο «να ανακτήσει η Βραζιλία τη διεθνή αξιοπιστία της». Συνομίλησε με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, συναντήθηκε με τον νικητή των γερμανικών εκλογών Ολαφ Σολτς, έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους από τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ενώ χθες θα είχε συνομιλίες με τον Ισπανό πρόεδρο Πέδρο Σάντσεθ. Παράλληλα, κατά την επίσκεψή του στη Γαλλία τιμήθηκε με το «Βραβείο Πολιτικού Κουράγιου» 2021 από το περιοδικό Politique International, για τo παραδειγματικό σθένος του μπροστά στις «πολιτικές και δικαστικές διώξεις του, ο οποίος ενσαρκώνει την ελπίδα των Βραζιλιάνων».

Ο Μπολσονάρο, που τις ίδιες ημέρες έκανε τριήμερη περιοδεία σε Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ και Μπαχρέιν, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την επιτυχία του ταξιδιού του Λούλα δηλώνοντας: «Ε, όχι και επιτυχία. Για όνομα του Θεού!»

Αναλυτές θεωρούν πως αυτή η ευρωπαϊκή περιοδεία του Λούλα μπορεί να ενισχύσει σημαντικά μια πιθανή υποψηφιότητά του και να τονίσει τη διαφορά του απέναντι στον διεθνώς απομονωμένο Μπολσονάρο, παρία του G20 στη Ρώμη, όπου κανένας από τους 19 ομολόγους του δεν είχε επίσημη συνάντηση μαζί του, ή της COP της Γλασκόβης, όπου δεν παραβρέθηκε αλλά γιουχαΐστηκε από τους διαδηλωτές. «Το μήνυμα αυτής της τόσο επιτυχημένης περιοδείας είναι σαφές», έγραφε ο αναλυτής Ματίας Αλενκάστρο. «Η Βραζιλία μπαίνει στην εκλογική χρονιά σε μια κατάσταση δικέφαλης Προεδρίας, όπου ένας υποψήφιος συνδιαλέγεται με τον κόσμο όσο ο πρόεδρος παραληρεί στην έρημο».

efsyn.gr