AUKUS / Επιστρέφει ο Γάλλος πρέσβης μετά την επικοινωνία Μπάιντεν, Μακρόν

by/ 0 Comments / 0 View / 23/09/2021

Σε κατευνασμό που Εμ. Μακρόν προχώρησε ο Τζο Μπάιντεν, αφού παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να είχαν συμβουλευτεί τη Γαλλία για το AUKUS

Έξι ημέρες μετά της «κρίση των υποβρυχίων», ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσαν μετά από τηλεφωνική συνομιλία ότι «δεσμεύονται» να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών τους, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αναγνωρίζει ότι «οι ανοιχτές συνομιλίες μεταξύ συμμάχων» θα είχαν βοηθήσει να αποφευχθούν οι εντάσεις.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία τους οι δύο πρόεδροι προσπάθησαν να βρουν μια διέξοδο στη σοβαρότερη διπλωματική κρίση μεταξύ των ΗΠΑ και της Γαλλίας, μετά το γαλλικό «όχι» στον πόλεμο του Ιράκ, το 2003.

Σε πρώτη φάση,  οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «οι ανοιχτές επαφές μεταξύ συμμάχων» θα «επέτρεπαν να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση». Ο πρόεδρος Μπάιντεν «ενημέρωσε για τη αδιάλειπτη δέσμευσή του σε αυτό το θέμα», προσθέτουν στην κοινή ανακοίνωσή τους, την ώρα που το Παρίσι τον κατηγορούσε ότι συμπεριφέρεται στους συμμάχους του όπως ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σημαντικό θεωρείται για τη Γαλλία, η δήλωση  όπου οι ΗΠΑ παραδέχονται ότι δεν έπρεπε να αφήσουν τη Γαλλία στο σκοτάδι σχετικά με την συμφωνία ασφαλείας, αν και η σχετική πρόταση ήταν πιο σαφής στη γαλλική έκδοση του κειμένου.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν «στα τέλη Οκτωβρίου» στην Ευρώπη. Ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στην G20 στη Ρώμη, στις 30-31 Οκτωβρίου και μετά στην COP-26 στη Γλασκώβη, στις αρχές Νοεμβρίου. Μέχρι τότε θα ξεκινήσουν «μια διαδικασία εκτενών διαβουλεύσεων με στόχο να τεθούν σε εφαρμογή οι προϋποθέσεις που θα εγγυηθούν την εμπιστοσύνη».

Ο Εμανουέλ Μακρόν στα πλαίσια της οικοδόμησης εμπιστοσύνης είπε ότι ο πρεσβευτής της Γαλλίας στις ΗΠΑ θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα και θα συνεργαστεί στενά με τους Αμερικανούς συναδέλφους του. Η Γαλλία είχε προχωρήσει σε ανάκληση των πρεσβευτών της από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, μια απόφαση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των διακρατικών σχέσεών τους, σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας που τορπίλισε τη σύμβαση αγοράς γαλλικών υποβρυχίων από την Καμπέρα.

«Τα μηνύματα είναι καλά» αφού αναγνωρίζουν ότι θα έπρεπε «να επικοινωνούν καλύτερα» σχολίασε ο Μπέντζαμιν Χαντάντ, ο διευθυντής του Atlantic Council στην Ευρώπη. «Οι Αμερικανοί κατάλαβαν ότι το σοκ του Παρισιού δεν προήλθε τόσο από το εμπορικό θέμα όσο από τη διάρρηξη της εμπιστοσύνης», πρόσθεσε, σημειώνοντας όμως ότι «με μια συζήτηση δεν ξεπερνιούνται όλα τα προβλήματα από τη μια μέρα στην άλλη».

Ο Μπάιντεν υιοθέτησε έναν πιο διαλλακτικό τόνο, κρίνοντας «απαραίτητο η ευρωπαϊκή άμυνα να είναι πιο ισχυρή» ώστε να συμβάλει στη διατλαντική ασφάλεια και να συμπληρώνει «τον ρόλο του ΝΑΤΟ», σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών.

Η κρίση αυτή άνοιξε στη Γαλλία, αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ, μια συζήτηση σχετική με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτονομία όσον αφορά την άμυνα της Ευρώπης. Όπως ορισμένες χώρες, οι στενότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη, εξέφρασαν επιφυλάξεις. Για παράδειγμα, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν είπε ότι δεν καταλαβαίνει «καθόλου» την κριτική σε βάρος της Ουάσινγκτον και υπερασπίστηκε τον «πολύ πιστό» Τζο Μπάιντεν.

Τέλος, ο Μακρόν έλαβε ρητή διαβεβαίωση από τον Μπάιντεν για τη συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Γαλλίας στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής. Η υποστήριξη των αμερικανικών στρατιωτικών πληροφοριών ήταν ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις της Γαλλίας, αλλά υπήρξαν αμφιβολίες για το αν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να την παρέχουν.

Avgi.gr