Ακροδεξιά στροφή στη Γαλλία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ακροδεξιά στροφή στη Γαλλία / 53 View / 07/12/2015

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν κερδίζει, σύμφωνα με όλες τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία. Στις 13 Δεκεμβρίου ακολουθεί ο δεύτερος γύρος.

Σύμφωνα με τα exit polls, το Εθνικό Μέτωπο συγκεντρώνει ποσοστό μεταξύ 29,5 και 30,8% και αναδεικνύεται πρώτη δύναμη σε έξι από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας. Το κεντροδεξιό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικανοί» του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί κυμαίνεται γύρω στο 27%, ενώ το σοσιαλιστικό κόμμα του νυν προέδρου Ολάντ περιορίζεται στην τρίτη θέση, καθώς συγκεντρώνει λιγότερο από 24% των ψήφων. Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών ξεπέρασε το 50% και είναι αισθητά υψηλότερη από την αντίστοιχη αναμέτρηση του 2010.

Το μήνυμα του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών είναι ξεκάθαρο. Για μια ακόμη φορά η ακροδεξιά έφτασε στην κορυφή, σημειώνει το BBC και εξηγεί πως για τρίτη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο η Λεπέν μπορεί να δηλώσει πως το κόμμα της είναι το πιο δημοφιλές κόμμα στη Γαλλία.

Σίγουρα στην αναμέτρηση της Κυριακής έπαιξαν ρόλο οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και το αίσθημα ανασφάλειας που διακατέχει τους πολίτες. Ωστόσο όπως τονίζουν αναλυτές κοινωνικά προβλήματα (για παράδειγμα ο γάμος ατόμων του ίδιου φύλου αλλά και η δυνατότητα υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια) αλλά και οικονομικά ήταν από τις βασικές αιτίες που ενίσχυσαν το κόμμα της Λεπέν.

Επίσης σύμφωνα με το BBC το Εθνικό Μέτωπο τα τελευταία τέσσερα χρόνια προσελκύει ψηφοφόρους τόσο από την αριστερά, αλλά και από τη δεξιά.

Η δυναμική του ευρωσκεπτιστικού και αντιμεταναστευτικού κόμματος, του Εθνικού Μετώπου, αυξάνει τις πιθανότητες της Λεπέν για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Ωστόσο εάν το Εθνικό Μέτωπο παραμείνει πρώτο και την επόμενη Κυριακή τότε, όπως υπογραμμίζει ο Guardian, θα αλλάξει εντελώς τον πολιτικό χάρτη της Γαλλίας και θα είναι η πρώτη φορά που η ακροδεξιά θα έχει τον έλεγχο των περιφερειών της χώρας.

Η νίκη της Λεπέν στα βόρεια της χώρας, προπύργιο των αριστερών, αποδίδεται από πολλούς στο κλείσιμο των βαριών βιομηχανιών και τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας που έχουν προκύψει.

Επίσης η αντιμεταναστευτική ρητορική της προσέλκυσε ψηφοφόρους, πάνω από 50%, στο Καλαί όπου χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες κοιμούνται σε καταυλισμούς στην προσπάθειά τους να περάσουν στη Βρετανία.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως μια οριστική νίκη της Λεπέν θα επαναπροσδιορίσει το όποιο διάλογο στην Ευρώπη αναφορικά με το μεταναστευτικό, την οικονομική πορεία της Ένωσης, αλλά και πιθανής αμφισβήτησης του ρόλου της Γερμανίας.

Πηγές: Guardian, BBC και Deutsche Welle