Νέος γύρος τουρκικών προκλήσεων

by/ 0 Comments / 3 View / 06/07/2021

Με συνεχείς δηλώσεις για την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα σε δύο εβδομάδες, η Αγκυρα και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ε. Τατάρ προετοιμάζουν το πεδίο για έναν νέο γύρο προκλήσεων στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Ε. Τατάρ δήλωσε προκλητικά ότι «το μεγαλύτερο εμπόδιο για λύση του Κυπριακού είναι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και πρόσθεσε ότι «μια συμφωνία που να βασίζεται σε ομοσπονδιακή βάση δεν θα ήταν δυνατή». Η μόνη δυνατή λύση –σύμφωνα με τον Ε. Τατάρ– είναι «η ύπαρξη δύο κυρίαρχων ίσων κρατών, πρόταση που υποστηρίζεται και από την Τουρκία».

Ο επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων είπε ακόμα ότι το θέμα της Αμμοχώστου είναι λήξαν για την τουρκοκυπριακή πλευρά και στις 20 Ιουλίου, με την επίσκεψη Ερντογάν, «θα καταστεί απολύτως σαφές ότι η επιστροφή των Βαρωσίων είναι εκτός ατζέντας». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι τα Βαρώσια είναι τουρκικά βακούφια και προανήγγειλε ότι θα γίνουν ο σημαντικότερος τουριστικός πόλος έλξης στην Κύπρο.

Μπροστά στον κίνδυνο πρόκλησης νέων τετελεσμένων, η Λευκωσία ετοιμάζεται για νέο διπλωματικό μαραθώνιο, με διαβήματα στον ΟΗΕ, στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ, αλλά και στις γειτονικές χώρες. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης συναντήθηκε με την ειδική αντιπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ε. Σπέχαρ και τόνισε την ανάγκη να αποφευχθούν νέες τουρκικές προκλήσεις.

Διπλωματικά ανοίγματα

Από την πλευρά της η Αθήνα συνεχίζει τα διπλωματικά ανοίγματα προς τις χώρες που τηρούν επαμφοτερίζουσα στάση έναντι της Αγκυρας. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μετέβη χθες στην Ουκρανία και στη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του Ντ. Κουλέμπα συζήτησε τις διμερείς σχέσεις αλλά και τα ζητήματα που υπάρχουν ως προς τη στάση της Ουκρανίας έναντι των αποφάσεων της Ε.Ε. για τα θέματα που αφορούν την Τουρκία, αλλά και το πλαίσιο των σχέσεων της Ουκρανίας με την Τουρκία.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η πρόσφατη απόφαση της ουκρανικής Βουλής να αναγνωριστούν η ταταρική κοινότητα ως γηγενής, όχι όμως και η ελληνική που αριθμεί περίπου 100.000 άτομα. Η διαβεβαίωση που δόθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας είναι ότι δεν θα περιοριστούν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Ο Ν. Δένδιας επισήμανε ακόμη ότι «η Ελλάδα στηρίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Αυτό το επαναλαμβάνουμε σταθερά σε όλα τα fora και σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε. Kαι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ και στον ΟΑΣΕ. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ανεξαρτήτως κόστους για μας, γιατί είναι θέμα αρχής».

Πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει δείξει ανάλογη συνέπεια η Ουκρανία έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και σημείωσε ότι περιμένει από το Κίεβο να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική για να έχει τη στήριξη της Ελλάδας στην πορεία προς την Ε.Ε.

Στη Λιβύη, έγιναν χθες τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου της Βεγγάζης από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη παρουσία του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γ. Κουμουτσάκου και του αντιπροέδρου Γ. Κατρούγκαλου, του υφυπουργού Εξωτερικών της Λιβύης και του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών, του δημάρχου της Βεγγάζης και εκπροσώπων της ελληνικής κοινότητας. Οπως επισημάνθηκε από όλους, είναι το πρώτο γενικό προξενείο χώρας της Ε.Ε. και δείχνει την αμοιβαία διάθεση για ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Λιβύης σε όλους τους τομείς.

Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Στη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, υπό τη γερμανική προεδρία, συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι στρατηγική επιλογή της Ελλάδας ήταν και παραμένει η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα.

Μίλησε επίσης για την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η χώρα μας στη Διαδικασία του Βερολίνου και για τη συμβολή της στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη και στην προσέγγιση των λαών της περιοχής, καθώς και στην επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων. Ανακοίνωσε, τέλος, την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στην επέκταση της Πρωτοβουλίας των Πράσινων Διαδρόμων, με σκοπό την απρόσκοπτη διακίνηση απαραίτητων αγαθών μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της Ε.Ε., με παροχή διευκολύνσεων στα σύνορα με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.E

Efsyn.gr